Foto: TT

Tågstrejken över – parterna överens

Uppdaterad
Publicerad

Båda parter har sagt ja till medlarnas bud. Vid 21-tiden kom beskedet om att även Almega säger ja.

– En historisk seger, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Redan vid 19-tiden på kvällen meddelade fackförbundet Seko att de hade svarat ja på medlarnas bud i tågstrejken. Fackets medlemmar kommer att bli nöjda, sade Sekos förbundsordförande då.

Ett par timmar senare kom beskedet att även arbetsgivarorganisationen Almega, som företräder Veolia i konflikten, sagt ja.

Tågstrejk i Sydsverige

Därmed är tågstrejken, som nu var inne på sin tredje vecka, avblåst. Tågen kommer att börja gå så snart som möjligt. Det kommer dock att ta lite tid att få igång trafiken igen. Första Öresundståg mot Göteborg avgår vid ettiden idag, men tågen till Danmark kommer inte att börja köra förrän imorgon fredag.

– Detta är en historisk seger för svensk fackföreningsrörelse. Vi är övertygade om att detta är början på en utveckling för fler trygga jobb i Sverige, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.

– Vi har fått igenom ganska många av våra krav. Det känner vi oss nöjda med och vi känner oss trygga med att det är en bra uppgörelse som vi har träffat, säger Rudén i en kommentar till SVT Nyheter.

”Vi tar vårt ansvar”

Almega tackade till slut ja till budet – men förhandlingschef Beata Hammarskiöld var besviken på detaljer i det nya avtalet.

– Vi tar vårt ansvar för att få slut på den här oproportionerligt stora konflikten som drabbar tredje man och som nu skulle gå in i ett nytt skede och drabba ytterligare många människor, säger hon till SVT Nyheter.

Är du nöjd med att ni har tackat ja?

– Jag är nöjd med att vi har tackat ja och fått stopp på den här konflikten. Jag är inte riktigt nöjd med innehållet. Det här kommer att få personalpolitiska konsekvenser som inte känns riktigt bra. En nyanställd 19-åring kommer att ha högre lön än en anställd med 40 års erfarenhet, säger hon.

– Grunden är bra. Det är vettigt att det är dyrare att timanställa för då blir det som ett incitament för arbetsgivaren att undvika det så mycket som möjligt, men det här blev för mycket av det goda.

Janne Rudén på Seko avvisar Almegas resonemang.

– En arbetsgivare som vill ha kvalitet i verksamheten kanske anställer någon som har lite mer kött på benen än en helt oerfaren 19-åring.

Kraftigt höjda löner

Avtalet innehåller inga begränsningar av användandet av tim- och visstidsanställda men däremot en kraftig höjning av de timanställdas löner.

Höjningen blir möjlig genom att den fastanställda personalen får avstå från en del av den avtalade löneökningen, skriver Almega.

Enligt Seko innebär avtalet att det blir lönsammare för en arbetsgivare att tillsvidareanställa i stället för att timanställa då avtalet leder till kraftigt ökade kostnader för timanställningar.

Janne Rudén menar att det här avtalet ”är bara början”:

– Vi har satt ett märke på svensk arbetsmarknad när det gäller de här frågorna om osäkra anställningar, om visstid, om timanställningar, om deltid. Vi har visat att vi förbund inom LO kan hålla ihop och tillsammans driva en fråga som till exempel timanställningar.

Uppgörelsen i korthet

  • Lönerna för de timanställda höjs från ingångslön till en genomsnittlig nivå för respektive yrkesgrupp på avtalsområdet.
  • Lönehöjningarna för timanställda möjliggörs genom att fastanställd personal får avstå en del av den avtalade löneökningen.
  • Arbetsgivarnas användande av tim- och visstidsanställda begränsas inte. Men grundformen för anställningar ska vara tillsvidareanställning på heltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk i Sydsverige

Mer i ämnet