– Samtliga som är berörda kommer att kontaktas personligen med korrigerade provsvar senast på torsdag, säger FHM:s Karin Tegmark Wisell om de tusentals svenskar som fått det felaktiga beskedet att de drabbats av covid-19. Foto: TT arkiv

Tusentals svenskar har fått felaktigt coronabesked

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 4 000 svenskar har fått ett felaktigt provresultat på sitt coronatest, meddelar Folkhälsomyndigheten. Det handlar om personer som fått besked att de haft pågående covid-19 när de i själva verket varit friska.

Det är ett kommersiellt testkit från Kina som gett positiva provsvar om pågående infektion i covid-19 hos personer som i själva verket varit friska. Enligt Socialstyrelsen är testets prestanda helt enkelt för dåligt, något som upptäcktes i laboratorierna när proven analyserades .

– Felet i det CE-märkta testet upptäcktes genom systematiskt kvalitetsarbete. Det har nu rapporterats vidare till Läkemedelsverket och internationella aktörer och nätverk, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten

Coronapandemin

Milda symptom

De felaktiga provsvaren sträcker sig över en längre period – från mitten av mars till mitten av augusti. Arbetet med att hitta dem pågår fortfarande, men uppskattningsvis kommer 3 700 provtagna personer få sitt tidigare provresultat tillbakadraget.

Det gäller endast personer som fått ett positivt provsvar och personerna har i huvudsak haft milda symtom eller inga några symtom alls. De felaktiga svaren kommer från självtest i regionerna Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland och Västra Götaland.

– I vissa regioner är det en handfull personer, i andra betydligt fler. Samtliga som är berörda kommer att kontaktas personligen med korrigerade provsvar senast på torsdag, säger Karin Tegmark Wisell.

Smittan avtar

Därmed kommer den nationella statistiken förändras något. Enligt Tegmark Wisell kommer det inte att ske några skärpta kontroller, men hon säger att det skickar en signal till dem som arbetar med det här hur viktigt arbetet med kvalitetssäkring är.

Globalt fortsätter smittspridningen att avta, inte minst i USA, och enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det i Sydamerika och Indien som pandemin nu rasar som värst. Men i Europa håller smittan långsamt på att ta fart igen i de flesta länder. Sverige är ett av undantagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet