• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Sensommarvärme på gång till nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren har inte riktigt släppt taget än. I nästa vecka kan det återigen bli shortsväder med temperaturer på mellan 20 och 25 grader i södra Sverige.

– I söder är det nog inte dumt med ett dopp i havet. Men kanske lite kyligt, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Helgen kommer att inledas med regn och blåst och en känsla av höst i stora delar av landet. Men det är för tidigt att stoppa undan alla sommarkläderna.  

– Vi har sensommarsommarvärme på gång, framför allt i södra Sverige med temperaturer på mellan 20 och 25 grader. Men varmluften når inte hela vägen upp i landet, säger Marcus Sjöstedt. 

Mellersta Sverige kan i nästa vecka räkna med temperaturer på mellan 15 och 20 grader. Prognosen för norra Sverige ligger på 10-15 grader och där kan det även komma en del skurar.

Kamp mellan kalluft och varmluft

Att värmen inte tar sig hela vägen upp i landet beror på ett högtryck från norska havet som snurrar in kall luft och trycker ned värmen söderut igen.  

– Det blir en kamp mellan kalluften och varmluften i mitten av nästa vecka. Det är fortfarande osäkert vad som kommer att ske men prognosen pekar mot en återgång till runt 10 grader i norr och omkring 15 grader i söder, säger Marcus Sjöstedt. 

Blandat septemberväder

Efter en väldigt varm augusti månad har september hittills bjudit på blandat väder med såväl högre temperaturer som lågtryck med skurar. Det är normalt för den här tiden, säger Marcus Sjöstedt.  

– Det är inte ovanligt med en släng av bonusvärme i september. I stora delar av södra Sverige är det fortfarande sommar, även om hösten börjar smyga sig på i norr.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.