Åsa Regnér har själv barn i tonåren och tycker att det är självklart att ungdomar ska kunna åka på festivaler och lyssna på musik utan att behöva oroa sig för sexuella övergrepp och trakasserier.
– När jag var i festivalåldern hände sådant här också. Men då låg ansvaret på oss flickor själva, eller så var det något som man sade att man skulle glömma bort eller att det inte var så farligt, säger hon.
De ungdomar som utsätts för övergreppen drabbas hårt, framhåller hon.
– Även om det inte är en skada i fysisk bemärkelse kan det påverka en och begränsa livsutrymmet under väldigt lång tid efter att det har hänt.
Satsat nästan en miljard
Regeringen har satsat nästan en miljard kronor på en rad åtgärder. Det handlar bland annat om att förbättra skolornas sexualundervisning, utbilda nyanlända om jämställdhet och förändra mäns beteende. Polisen har också fått i uppdrag av regeringen att prioritera frågor om jämställdhet och sexualbrott.
– Vi förändrar också sexualbrottslagstiftningen och inför samtyckesregler under året som kommer. Sedan har vi flera förslag som handlar om kameraövervakning som är relevant just för festivalsituationer, säger Åsa Regnér.