Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ardalan Shekarabi (S): ”Om vi inte drar några lärdomar är risken att domstolars oberoende och självständighet kan anses vara hotad”.

Shekarabi: Fel av S-distrikt att kontakta nämndemän i snippa-domen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg gjorde fel när de kontaktade nämndemännen som dömt i den uppmärksammade ”snippa-domen”. Det säger Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi som gästar SVT:s 30 minuter.

– Det har uppfattats som påtryckningar och det kan vi inte acceptera i en rättsstat, säger han i programmet.

Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg kallade två socialdemokratiska nämndemän till ett möte efter den kritiserade snippa-domen, som resulterade i att en man friades från våldtäkt på en 10-årig flicka.

Efter mötet valde nämndemännen att lämna sina uppdrag, och en av dem ska ha uppfattat det som att partiet utsatt dem för påtryckningar.

”Blev inte rätt”

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi riktar nu kritik mot hur partidistriktet i Göteborg har hanterat frågan.

– Det är uppenbart att det inte blev rätt. Det kanske inte var deras syfte att utöva påtryckning, men det uppfattades så, säger Shekarabi i SVT:s 30 minuter.

Han menar att händelsen visat att det finns skäl till att jobba ytterligare med nämndemännens oberoende. Det är, enligt Shekarabi, viktigt att nämndemän får det stöd de behöver, men att detta måste komma från domstolar och inte politiska partier.

Hotar domstolars oberoende

– Bevisligen har det uppfattats som att det utövades påtryckningar och det kan vi inte acceptera i en rättsstat. En rättsstat bygger på att de som dömer är självständiga, säger han och fortsätter:

– Skulle den här typen av beteende upprepas, om vi inte drar några lärdomar av detta, då är risken att vi hamnar i ett läge där domstolars oberoende och självständighet kan anses vara hotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.