Enligt ministern, som sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, skulle försvarsalliansen vara det mest avskräckande alternativet just nu och också bidra med militär kapacitet. Han betonar samtidigt att han inte bestämt sig än.
Ardalan Shekarabi är en av få på Socialdemokraternas högsta nivå som velat resonera öppet om ett Natomedlemskap.
– Anledningen till varför jag inte har uttalat ett ställningstagande är för att jag är inne i en prövande fas.
“Högt i tak”
Om Sverige skulle säga nej till Nato skulle det innebära en större försvarsupprustning på hemmaplan än om man ingick i alliansen, resonerar han. Ökade utgifter riskerar att gå ut över andra delar i budgeten.
På frågan om vilka nackdelar det finns med att gå med i Nato säger Shekarabi att det är ”väldigt enkelt” och jämför med Schweiz.
– 200 år av fred. Jag har suttit i skyddsrum, jag har förlorat klasskompisar i krig.
Nu är han dock inte längre säker på att alliansfriheten tjänar Sverige väl.
Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, har uttryckt att Natodebatten präglas av en flockmentalitet och att folk springer åt samma håll. Inom S finns dock ingen flockmentalitet, enligt Shekarabi.
– Vi har högt i tak, säger han.
Datum i maj
Han tycker att debatten inom Socialdemokraterna har varit bra och förstår att många inte landat i ett ja eller nej. Själv säger han att frågan diskuterats på ett bra sätt inom hans distrikt i Uppsala län, där han är ordförande.
Socialdemokraterna har just inlett sin interna säkerhetspolitiska dialog i partiet, bland annat om ett eventuellt Natomedlemskap. Den ska vara klar den 12 maj. Därefter ska partistyrelsen fatta beslut, vilket ska ske senast den 24 maj.
Samtidigt som Socialdemokraternas interna process pågår så arbetar regeringen med en ny säkerhetspolitisk analys för Sverige efter Rysslands angrepp på Ukraina. Analysen ska vara klar den 13 maj. Det är dock oklart om den kommer att innehålla någon rekommendation om Natomedlemskap, eftersom Socialdemokraterna då inte väntas ha satt ned foten.