• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sheraton stoppade romsk kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgskan Diana Nyman från Romska rådet var inbjuden av regeringen för att tala om diskrimineringen av romer. Men på Sheraton, där Regeringskansliet bokat in henne, fick hon inte äta frukost.

I dag när integrationsminister Erik Ullenhag presenterade regeringens vitbok över diskriminering och övergrepp mot romer hade Diana Nyman från Romska rådet i Göteborg bjudits in.

Avvisad

Regeringskansliet hade bokat in henne på Sheraton i Stockholm för en övernattning och hotellfrukost. Men när hon skulle äta den, blev hon avvisad, uppger hon.

– En ur personalen sprang efter mig och stoppade mig när jag var på väg in i frukostbufférummet. Hon hade så bråttom att hon nästan sprang in i mig, säger Diana Nyman till dn.se.

Ser över affärsförbindelser

Hon fick höra att frukosten bara är för hotellets gäster, trots att hon kunde bevisa att hon själv var gäst på hotellet.

– På scen i dag vittnade Diana Nyman om att hon blivit hänvisad till ett särskilt rum för att hon hade romsk klädsel. Regeringskansliet kommer nu att se över sina affärsförbindelser med Sheraton, säger Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby.

”Olyckligt missförstånd”

Thomas Johansson, tillförordnad vd på Sheraton säger så här:

– Vi vet inte vad som har hänt och vi hoppas att det här är ett olyckligt missförstånd. Det måste det vara, för vår policy är att varken diskriminera en individ eller folkgrupp. Vi ska utreda händelsen internt och prata med de berörda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.