• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sida kräver tillbaka miljonbelopp

Publicerad

Under 2014 har biståndsmyndigheten Sida krävt tillbaka miljonbelopp från organisationer där svenska skattepengarna använts felaktigt. Det visar myndighetens egna korruptionsrapporter som SVT tagit del av.

Sida granskar kontinuerligt om biståndspengar används på rätt sätt.

I fjol gick 7,7 miljoner kronor till en organisation som jobbar med utbildningsprojekt för barn i Somalia. Stora delar av pengarna hamnade rätt, men genom ett anonymt tips i slutet av 2012 blev Sida också varse brister i organisationen.

Undersökningar visade på bristande underlag för att sex tillfälliga skolor skulle ha byggts och Sida krävde i maj tillbaka drygt 1,2 miljoner kronor.

”Vi blir bättre och bättre”

Exemplet är bara ett fall under 2014 där Sida krävt tillbaka pengar på grund av felaktigt använda medel. Ibland har det rört sig om miljonbelopp.

– Det är stora belopp naturligtvis. Från början är det ju meningen att de ska använda till något särskilt som vi avtalar om. När vi sedan kan konstatera i en utredning att det inte används till det, då vill vi ju ha dem tillbaka, säger Lotta Hakelius, korruptionsutredare på Sida.

Kan det finnas mer pengar som ni inte kommer åt, som går till spillo på det här sättet?

– Det är sannolikt att det finns pengar som vi inte upptäcker, men det är ju precis därför vi har det idoga arbetet som vi har för att upptäcka korruption. Vi blir bättre och bättre. Det ser vi om vi tittar på våra rapporter bakåt i tiden, säger Lotta Hakelius.

Rapporter läggs ut på nätet

Hädanefter ska alla kunna ta del av Sidas kamp mot korruption. Från och med i år läggs alla avslutade korruptionsutredningar upp på openaid.se.

– I och med att vi arbetar väldigt hårt med de här frågorna är det viktigt att informera, och att visa att vi blir bättre på att upptäcka korruption. Vi vill öka tillgängligheten helt enkelt, så att människor ska kunna läsa och se vad som faktiskt görs, säger Lotta Hakelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.