Charlotte Petri Gornitzka befinner sig just nu i Jordanien, ett av de länder i världen som tagit emot flest människor på flykt.
– Det som blir påtagligt här på plats är vilket avbräck en halvering av det humanitära stödet skulle bli. Det skulle kunna innebära att en miljon människor som i dag får hjälp i de läger där vi arbetar skulle bli utan stöd. Det skulle få väldigt allvarliga konsekvenser.
Skola och utveckling avgörande
Förutom basala behov som tak över huvudet, mat och filtar så handlar det mycket om att skapa en dräglig tillvaro för de människor som behöver vara en längre tid i lägren.
– Skola är helt avgörande. Vi har fått berättelser om barn som gått miste om tre års skola i Syrien på grund av kriget, men som nu får möjlighet att komma i kapp och så småningom integreras i skolor här i Jordanien. Att dra bort förutsättningarna för utveckling där de behövs är naturligtvis en risk att människor fortsätter att söka sig till andra miljöer, säger hon.
Inga nivåer är bestämda
Sida vill med sin översikt ge en bild av vilka konsekvenser ett halverat stöd skulle få inom olika områden där man har verksamhet. Men Charlotte Petri Gornitzka poängterar att ingen vet om spekulationerna om ett halverat bistånd faktiskt kommer att bli verklighet. Och om det skulle bli fallet är det mer sannolikt att man tvingas prioritera bort verksamheter än att man kapar jämnt, enligt en osthyvelprincip.
– Men det är viktigt att förstå att det här är en omfattande förändring. Det kommer att ställas krav på regeringen att bli tydlig i vad man vill att det svenska biståndet ska åstadkomma.
Befarar en spridningseffekt
Hon vill inte recensera politiska beslut, eller ställa flyktingar i världen mot det svenska flyktingmottagandet. Sidas uppgift är bara att peka på vilka konsekvenser ett minskat bistånd på de nivåer som diskuteras får.
– Sverige har varit drivande i att försöka få fler att leva upp till samma höga biståndsnivåer och har varit tydligt med att biståndet ska inriktas på stater i konflikt och på utvecklingsländer. Man kan komma till en gräns där man får fundera över om vi lever upp till det som är avsikten med det svenska biståndet.
Om Sverige nu tar en annan riktning och drar sig undan från internationellt bistånd finns en risk att andra länder följer efter, befarar Charlotte Petri Gornitzka.
– Det kan bli en spridningseffekt med följden att det totala biståndet i världen minskar, i en tid när behoven är enormt stora. Sverige är också ledande i biståndet till kvinnor och barn och jämställdhet och det är värden som står på spel om Sverige minskar sitt bistånd. Det är en målkonflikt som regeringen måste kunna se på från olika perspektiv, säger hon.