Under Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen visade man upp beräkningar, som man sedan fick backa ifrån. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Fadäs från Folkhälsomyndigheten – backar om coronasiffra i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens sedvanliga presskonferens presenterade Folkhälsomyndigheten som vanligt statistik om läget i Sverige. Men en siffra fick många att reagera rejält: Den om att det på varje rapporterat fall av covid-19 i Stockholm gick 1 000 oupptäckta. Nu backar myndigheten från uppgiften.

Det var när Folkhälsomyndigheten under pressträffen presenterade nya matematiska beräkningar över antalet smittade i Stockholm som en del höjde på ögonbrynen i efterhand. I presentationen angavs uppgiften att på 1 rapporterat fall av covid-19 i Stockholm gick det 1 000 fall som inte rapporterats in, vilket journalisten Emanuel Karlsten var först att rapportera om.

– Den uppgiften har vi kommit fram till är felaktig, säger Christer Jansson, presschef på Folkhälsomyndigheten.

Totalt i Region Stockholm finns det 6 189 rapporterade fall av covid-19. Något som skulle innebära att om man följde den beräkning som fanns i Folkhälsomyndighetens rapport, så skulle över sex miljoner människor ha haft sjukdomen. En siffra som kraftigt överstiger antalet invånare i Stockholmsområdet.

Uppgiften på den presentation som Folkhälsomyndigheten presenterade där den felaktiga siffran var med. Foto: SVT

Osäkert vad som gått fel

Och på Folkhälsomyndigheten är man osäker på vad som gått fel i beräkningarna.

– Vi kikar på detta just nu och går igenom rapporten. Vi vet ännu inte om det bara är ett skrivfel i rapporten eller om det innebär ett fel i beräkningarna, säger Christer Jansson.

På myndighetens hemsida har man därför gått ut med en rättelse och backar från den aktuella siffran.

– Det är klart att det blir reaktioner när det är en siffra som inte stämmer i beräkningarna. Men som sagt, vi jobbar med att undersöka vad som kan gått fel här, säger Christer Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet