Delad bild. Till vänster: Person med lockigt hår. Till höger: Närbild av smartphone-appar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en exklusiv intervju berättar chefen för den krypterade appen Signal varför de är kritiska till regeringens lagförslag om datalagring. Foto: SVT

Signal lämnar Sverige om regeringens förslag på datalagring klubbas

Uppdaterad
Publicerad

Den krypterade meddelandeappen Signal växer – nu använder till och med Försvarsmakten appen.

Men regeringen vill tvinga bolaget att införa en teknisk bakdörr åt Polisen och Säpo.

– Om det blir verklighet så lämnar vi Sverige, säger Signals chef Meredith Whittaker, i en exklusiv intervju med SVT.

Om regeringen får som den vill ska lagförslaget klubbas i riksdagen redan i mars nästa år.

Av lagförslaget framgår att bolag som Signal och Whatsapp ska tvingas lagra alla meddelanden som skickats med hjälp av apparna.

Lämnar Sverige

Signal – som drivs av en icke-vinstdrivande stiftelse – uppger nu för SVT Nyheter att bolaget lämnar Sverige om lagförslaget blir verklighet.

– I praktiken innebär det här att man ber oss bryta krypteringen som är grunden för hela vår verksamhet. Att be oss lagra data skulle underminera hela vår arkitektur och det skulle vi aldrig göra. Vi skulle hellre lämna den svenska marknaden helt, säger Signals chef Meredith Whittaker.

Hon säger att lagförslaget skulle kräva att Signal installerar så kallade bakdörrar i programvaran.

– Om du skapar en sårbarhet utifrån svenska önskemål så skulle det skapa en väg att underminera hela vårt nätverk. Därför skulle vi aldrig införa de här bakdörrarna.

Men har inte ni som leverantör ett ansvar att stödja insatser mot kriminalitet?

– Vårt ansvar är att erbjuda teknologi som upprätthåller de mänskliga rättigheterna i en era där de rättigheterna kränks på allt fler ställen. I den digitala världen i dag finns det väldigt få ställen där vi kan kommunicera privat eller visselblåsa.

Försvarsmakten kritiska

Meredith Whittaker nämner den kinesiska statsaktören Salt Typhoons attack 2024 mot flera internetleverantörer i USA, där textmeddelanden och telefonsamtal läckte. Hon menar att en svensk bakdörr skulle öppna för samma sak.

– Det finns inga bakdörrar som bara ”the good guys” har tillgång till.

Syftet med lagförslaget är att Säkerhetspolisen och polisen ska kunna begära in meddelandehistorik i efterhand för brottsmisstänkta personer. Båda myndigheterna var positiva i remissrundan.

– Möjligheterna för de brottsbekämpande myndigheterna att på ett effektivt sätt få tillgång till elektronisk kommunikation är helt avgörande, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) tidigare på en pressträff.

Men Försvarsmakten är negativa och nyligen uppmanade försvaret sin personal att börja använda Signal för att minska risken för avlyssning.

I ett brev till regeringen skriver Försvarsmakten att lagförslaget inte kommer kunna förverkligas ”utan att införa sårbarheter och bakdörrar som kan komma att nyttjas av tredje part”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.