Rapporten, gjord av barnrättsorganisationerna Childhood och Barnrättsbyrån, visar att anmälningar har gjorts på alla Sis-hem i Sverige utom ett. I snitt handlar det om cirka fem fall varje månad.
”Oerhörda kränkningar”
De flesta barn som bor på Sis-hem har placerats där med tvång enligt stöd av LVU. Barnrättsbyråns generalsekreterare Elin Wernquist påpekar att många av barnen redan bär med sig erfarenheter av våld och övergrepp.
– Det här är barn som har frihetsberövats och låsts in av staten på ibland obestämd tid. Under den tiden utsätts de för statligt anställda tjänstemän, det är oerhört allvarliga kränkningar mot barns rättigheter vi har att göra med här, säger hon i Morgonstudion.
Central larmfunktion kan införas
Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på Sis, menar att det viktigaste nu är att säkerhetsställa att barnen kan larma internt inom myndigheten. Konkret tittar man på att införa en central larmfunktion.
– Här behöver vi fortsätta med styrka för att åstadkomma en värdig och trygg vårdmiljö för de här barnen. Man ska inte bli utsatt när man är placerad i Sis.
Det har redan tidigare funnits kritik mot dig som generaldirektör men också mot myndigheten. Anser du att du är rätt person att fortsätta leda den här myndigheten ur de här problemen?
– Jag går till jobbet med ett stort engagemang inför det här uppdraget varje dag. Det är ett svårt uppdrag och jag är oerhört ödmjuk inför det. Men jag kommer att göra mitt yttersta för att åstadkomma att vi har en trygg miljö för de här barnen där de känner att de blir lyssnade på.
Åbjörnsson Hollmark framhåller även att utbildningen till personalen som jobbar nära barnen behöver ses över.
Till nyhetsbyrån TT säger hon att ambitionen framåt är att anställa fler kvinnor.
– Målsättningen är att det ska vara 70 procent kvinnor på hem med flickor.