SVT har tidigare i flera granskningar avslöjat våld och övergrepp på Sis ungdomshem – och så sent som 2021 avslöjade en annan rapport från Childhood och Barnrättsbyrån att det pågick en omfattande våldsanvändning mot barn. Foto: Johan Nilsson/TT

Studie: Över 200 sexuella övergrepp rapporterade på Sis-hem de senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Sexuellt våld och sexuella kränkningar förekommer regelbundet på landets så kallade Sis-hem, där några av samhällets mest utsatta barn och ungdomar sitter. Över 200 fall har inrapporterats bara de senaste åren, enligt en färsk studie.

– Det är jätteallvarligt och det här måste vi klara bättre, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på Sis, i Morgonstudion.

Barnen och ungdomarna som sitter på landets 21 Sis-hem tillhör samhällets mest utsatta. Varje år placeras runt 1 100 barn och ungdomar på Sis av socialtjänsten, de flesta med tvång enligt LVU.

Fem per månad

Organisationerna Childhood och Barnrättsbyrån har för perioden januari 2019 till maj 2022 hittat 209 inrapporteringar från Statens institutionsstyrelse, Sis, och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, där någon form av sexuellt våld eller kränkning förekommer på hemmen. Det innebär att i snitt ungefär fem sådana händelser rapporteras från olika Sis-hem varje månad.

Anmälningar om övergrepp har upprättats på samtliga Sis-hem utom ett. Övergreppen handlar enligt studien oftast om manlig personal som utsätter omhändertagna flickor för sexuellt våld, men det finns också rapporter om sexuella övergrepp mot pojkar.

När barn och unga larmar om sexuellt våld eller kränkningar stannar enligt studien berättelserna många gånger inom Sis, trots att lagen kräver att sådana händelser ska rapporteras vidare till Ivo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska inte bli utsatt när man är placerad i Sis”, säger generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark i Morgonstudion. Hör hennes kommentar på rapporten om övergreppen på Sis-hem och vilka vägar framåt hon ser nu. Foto: SVT

Kan finnas mörkertal

Childhood och Barnrättsbyrån vill belysa brister inom den statliga tvångsvården och studien bygger framförallt på Lex Sarah-anmälningar, dokumentation av barns klagomål till Ivo och protokoll från de ungdomsråd som ska hållas vid ungdomshemmen. Organisationerna konstaterar att det troligtvis finns ett mörkertal eftersom barn många gånger inte berättar om sexuella övergrepp. Man har inte gått igenom några polisanmälningar som gjorts under den granskade perioden.

SVT har tidigare i flera granskningar avslöjat våld och övergrepp på Sis ungdomshem – och så sent som 2021 avslöjade en annan rapport från Childhood och Barnrättsbyrån att det pågick en omfattande våldsanvändning mot barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det här är LVU och Lex Sarah

LVU – Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga – reglerar omhändertagande av barn. LVU kompletterar socialtjänstlagen när frivilliga insatser inte är möjliga. Barnet placeras då i ett boende utanför hemmet och planerad vård ska kunna genomföras på kort och lång sikt. 

Lex Sarah: Ett allvarligt missförhållande eller en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande ska anmälas till Ivo snarast, enligt bestämmelsen Lex Sarah. 

Lex Sarah finns i  socialtjänstlagen och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade sedan 1999. Den har fått sitt namn av undersköterskan Sarah Wägner som avslöjade vanvård på sin arbetsplats 1997. Bestämmelsen innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.