Jonas Sjöstedt (V) talar i Allingsås Foto: Scanpix

Sjöstedt: Ett vägval

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står inför ett vägval, hävdade Vänsterpartiets ledare i sitt första 1 maj-tal för dagen.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har rest västerut på första maj. Första stoppet blev Lilla torget i Alingsås där han talade till mellan två- och trehundra människor. Vänsterledaren tog bland annat upp den undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet nyligen presenterade.

– Den ger ett starkt stöd åt den allmänna välfärden och visar ett ökat motstånd mot privatiseringar, konstaterade vänsterledaren.

1 maj 2013

”Moderatmajoritet tycker som V”

När Sjöstedt senare på eftermiddagen talade i Göteborg inför omkring 5.000 personer tog han upp tråden.

– En bastant majoritet av svenska folket vill inte att deras skattepengar ska gå ner i fickorna hos någon privat förtagare, sade V-ledaren.

Han underströk att inställningen inte bara gäller vänstersympatisörer.

– Till och med en majoritet av Moderaternas väljare tycker som Vänsterpartiet i den här frågan.

– Vi står inför ett vägval; ska vi fortsätta stycka upp, skära ner och sälja ute eller ska vi börja göra tvärtom, fortsatte vänsterledaren och förklarade sedan att han hade vissa villkor för kunna ingå i en eventuell framtida regering.

– Vänsterpartiet kommer inte att sitta i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Frågan om de privata vinsterna i välfärden är vår stora strid. Vi kommer att driva motståndet mot slöseriet ända fram till valdagen 2014, och vid ett regeringsskifte kommer det att vara vårt viktigaste krav.

Enkelt marknadstänkande

– Vi har en höger som verkar tro att välfärden inte kan utvecklas utan riskkapitalisters girighet. Vi vet att de har fel. Det är välutbildade lärare och kunniga undersköterskor som utvecklar vår välfärd.

– Samma enkla marknadstänkande som duger för att sälja mjukglass duger inte för att ge värdig vård i livets slutskede.

Sjöstedt framhöll att ”vänsterpoltik gör skillnad”, med  lokala exempel från Göteborgs kommun, där V är med och styr – till exempel hur folk i Fas 3 slussats ut i det riktiga arbetslivet.

– Det vill vi göra i hela landet.

Vänsterledaren tog också tydlig ställning i den inflammerade frågan om trängselskatter i Göteborg, där han klart deklarerade att V står bakom skatten, som en viktig väg att förbättra miljön.

– Det är helt enkelt så att vänsterpolitik fungerar.

Arbetslösheten

Även arbetslösheten var ett viktigt inslag i vänsterledarens tal. Han underströk att alliansregeringen två gånger valts på löften om att få fler människor i arbete, men att arbetslösheten fortsatt att stiga.

– Hade det varit så som den här regeringen predikar, att otrygghet leder till arbete, ja då hade vi haft full sysselsättning i Sverige i dag., sade han och möttes av applåder från de församlade.

Sjöstedt prövade också att vända en del av den kritik som ibland riktas mot vänstern för överbudspolitik.

– Vi ska inte ge oss in på ofinansierade reformer. Därför skulle vi aldrig sänka biolagsskatten med miljard efter miljard som regeringen gör, eller betala ut stora summor via arbetsförmedlingen till oseriösa privata förmedlare.

Blickade mot valrörelser

Jonas Sjöstedt hann också med att markera V:s feministiska profil, kritisera den omdiskuterade jakten på papperslösa och tala om vikten av drägliga villkor i arbetslivet, innan han rundade av med att blicka framåt mot nästa års valrörelser – först valet till Europaparlamentet, sedan riksdagsvalet.

– Fyra år till med regeringen Reinfeldt är fyra förlorade år, för klimatet, rättvisan och välfärden, hävdade V-ledaren, och målade i stället upp en alterntiv framtid, där ”alla ska behandlas anständigt” och där Sverige är bäst i världen på jämställdhet.

– Men för det krävs en ny regering, en ny politik och ett starkare Vänsterparti, avslutade Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2013

Mer i ämnet