Skatteförslagen handlar bland annat om en ny progressiv förmögenhetsskatt, avskaffade rut- och rot-avdrag och en nedtrappning av ränteavdragen. Foto: TT

Sjöstedt kan få problem med hur allt ska betalas

Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiets kongress kan till stora delar beskrivas som en framgång för partiledaren Jonas Sjöstedt. Han kan dock få problem med att förklara hur allt ska betalas. Kongressen har röstat igenom nya dyra reformer i den valplattform partiet ska gå till val på.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Inför kongressen förekom i medierna kritik mot Jonas Sjöstedt för toppstyrning av partiet och att det mest är män som syns utåt på ledande befattningar. På kongressen i Karlstad i helgen har detta knappast diskuterats alls. Tvärtom tycks stödet vara stort för den sittande partiledaren.

Han omvaldes med acklamation och partiledningens linje i tunga frågor fick brett stöd av kongressen. Detta framgick inte minst i en av de på förhand utpekade tvistefrågorna, partiets syn på budgetramverket och lånefinansierade satsningar.

Vill göra (V) mer regeringsdugligt

Trots en intensiv debatt landade kongressen med bred marginal i ett beslut som innebär att Vänsterpartiet ska fortsätta stå bakom budgetramverket och att välfärdssatsningar ska betalas inom dessa ramar, inte genom stora lån utanför statsbudgeten.

För Vänsterpartiets ledning var detta ett viktigt beslut. Jonas Sjöstedt har sedan han valdes till partiledare försökt göra Vänsterpartiet mer regeringsdugligt, bland annat genom en mer realistisk ekonomisk politik.

Ligger lågt med förslag om sex timmars arbetsdag

På samma sätt fick partiledningen kongressens stöd för en mer försiktig linje i förslaget om sex timmars arbetsdag. De som ville skynda igenom en sådan reform under de kommande två mandatperioderna förlorade den avgörande omröstningen på kongressen.

Jonas Sjöstedts linje om en mer återhållsam reformagenda kröntes därmed med framgång. För Sjöstedt är det en viktig del i ambitionen att locka missnöjda S-väljare på vänsterkanten. Ett annat uttryck för denna ambition är de allt hårdare angreppen på den nuvarande socialdemokratiska partiledningen.

Reform inom tandvården

Men kongressen fattade också en rad andra beslut som Jonas Sjöstedt kan få problem med i valrörelsen. Flera av dem är kostnadskrävande reformer. Räkna med att de politiska motståndarna lär anklaga Vänsterpartiet för ofinansierade satsningar eller en kommande ”skattechock”.

Ett av besluten, som röstades igenom på kongressen, är att Vänsterpartiet ska gå till val på att all tandvård ska ingå i det ordinarie högkostnadsskyddet i den allmänna sjukvårdsförsäkringen. En reform som skulle kosta miljarder att genomföra. Ett annat är att avskaffa karensdagen i sjukförsäkringen, vilket också är en miljardkostnad för staten. Ett tredje är en amnesti för de ensamkommande barn och unga som kom till Sverige 2015, varav många nu riskerar utvisning.

Vill förstatliga apoteken

Två andra krav som kongressen fattade beslut om är att åter förstatliga såväl bilprovningen som apoteken. Den här verksamheten avreglerades under den borgerliga alliansregeringen, men här vill alltså Vänsterpartiet ha en återreglering. Hur detta ska gå till eller vad det skulle kosta är oklart.

Ytterligare en ändring som kongressen gjorde i Vänsterpartiets valplattform är att all export av krigsmateriel ska förbjudas. Partiledningens linje var ett förbud till diktaturer och ”skurkstater”, men här ville alltså partikongressen gå längre.

Det politiska huvudbudskapet i valplattformen bygger på jämlikhet, feminism och en tydligare klimatpolitik. På det utrikespolitiska området kräver partiet ett stopp för samarbetet med försvarsalliansen Nato.

Höjda skatter och avskaffande av rot och rut

I valplattformen finns skattehöjningar som ska betala Vänsterpartiets reformer, men de som konkret pekas ut lär knappast räcka till allt partiet vill genomföra. Skatteförslagen handlar bland annat om en ny progressiv förmögenhetsskatt, avskaffade rut- och rot-avdrag och en nedtrappning av ränteavdragen.

I övrigt handlar förslagen om höjda löner i kvinnodominerade yrken, rätt till heltid och ett nytt pensionssystem. Liksom en grön statlig investeringsbank på 100 miljarder kronor som ska användas för klimatinvesteringar.

Vänsterpartiet vill också ha ökade statsbidrag till välfärden samt förstatliga skolan och ersätta det fria skolvalet med den gamla principen att elever ska gå i den skola som ligger närmast deras hem.

Valplattformen innehåller alltså en rad förslag på flera olika områden, vilket är en avgörande skillnad jämfört med 2014 då partiet i praktiken gick till val på en enda fråga, stopp för vinster i välfärden. Den kommer att återfinnas också i årets valrörelse, men inte med samma fokus som 2014.

Vill föra statistik över etnicitet och religion

På slutet fattade kongressen också ett kontroversiellt beslut om att Statistiska Centralbyrån, SCB, ska samla in statistik utifrån etnicitet och religion för att komma åt diskrimineringen i samhället. Men kritikerna varnade för att sådan statistik också kan användas för att koppla ihop brott med etnicitet eller religion – något Vänsterpartiet är emot.

Frågan är dock vad det blir av det här beslutet. Enligt SCB är det överhuvudtaget inte tillåtet att föra register över individers etnicitet, politiska åsikter eller religiösa tillhörighet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.