Hittills i år har sju personer förolyckats i svenska fjällområden. Foto: Mats Lennartson/TT

Sju dödsfall i svenska fjällområden i år

Uppdaterad
Publicerad

En sydkoreansk turist i 35-årsåldern är det sjunde bekräftade dödsfallet i svenska fjällområden i år. Det visar statistik från polisen som SVT Nyheter har tagit del av.

– Klimatförändringarna kan ställa nya krav på fjällräddningen, säger Stephen Jerand, nationell samordnare.

Under torsdagen påträffades kroppen efter den kvinna som varit saknad vid Kebnekaise efter en fjällvandring. Tidigare i år har Polismyndigheten rapporterat om sex konstaterade dödsfall i fjällmiljö (enligt rapporten ”Fjällräddningsstatistik” som sträcker sig över perioden 1 januari till 31 maj).

Polismyndigheten har ännu inte släppt någon rapport från sommarmånaderna men enligt Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för fjällräddningen, är den sydkoreanska turisten det första dödsoffret sedan i juni vilket gör att siffran nu är uppe i sju avlidna. Statistiken gäller bland annat skoterolyckor, laviner och drunkningsolyckor vid fjällsjöar.

– Förra säsongen var lite annorlunda i och med att den var så snörik, framför allt när det gäller laviner. Normalt sett dör en människa i laviner vartannat år. Det är tragiskt att en dör men det kunde vara värre. Vi jobbar med förebyggande arbete, att folk inte ska sätta sig i den här typen av situationer, säger Stephen Jerand.

Klimatförändringarna försvårar

Enligt honom är det också ett vanligt problem att folk skadar sig eller blir sjuka.

– Det är många frakturer i armar och ben.

Stephen Jerand har svårt att dra några slutsatser jämfört med förra året då 2018 har präglats av ett tuffare väder.

– Vi hade en vinter som var väldigt snörik. Sedan kom en vår med mycket vatten i terrängen och en sommar med enorm hetta. Nu står vi inför höststormarna. Just klimatförändringarna kan ställa nya krav på fjällräddningen, det blir nya utmaningar att hantera.

En tydlig trend är dock att insatserna ökar kring Kebnekaise.

– Det är alltid någonting däruppe eftersom det är ett populärt ställe.

Viktigt att ha respekt för fjällen

Enligt Stephen Jerand är det viktigt att ha respekt för fjällen och vara väl förberedd innan man besöker dem.

– En del i detta är att ta reda på väderläget, inte överskatta sig egen förmåga och inte ha en övertro på mobiltelefonens täckning eller kapacitet, säger han.

Åtta insatser – i veckan

Under perioden 1 januari till 31 maj i år genomförde fjällräddningen 180 insatser, varav 52 insatser skett då fjällräddningen biträtt vid efterforskningar av försvunna personer i annan terräng. Under samma period förra året var antalet insatser 202.

Under hela 2017 genomfördes totalt 448 räddningsinsatser. Det är åtta insatser varje vecka. 387 av dessa skedde i fjällområdet medan resterande är insatser där fjällräddningens kompetens använts vid eftersökningar av försvunna i andra typer av terräng.

Polisens fjällräddning har cirka 400 fjällräddare spridda på ett 30-tal orter i fjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.