• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av alla de som drabbas av vårdens neddragningar i sommar är Henrik Eriksson i Vänersborg. Han är kroniskt njursjuk och beroende av dialysbehandling. Foto: Adam Ihse/TT

Sjukhus på knä av sjuksköterskebrist

Uppdaterad
Publicerad

Landets största sjukhus saknar fortfarande personal i sommar. Akut sjuksköterskebrist är det största problemet. Och i år är det värre än vanligt, enligt Vårdförbundet.

Sommaren innebär en extra svår utmaning för sjukvården. Alla vill vara lediga, samtidigt som folk fortsätter att skadas och vara sjuka.

Men trots att sommarsemestrarna är inom armlängds avstånd är förberedelserna på landets sjukhus långt ifrån klara.

En av de som drabbas är Henrik Eriksson i Vänersborg. Han är kroniskt njursjuk och beroende av dialysbehandling. Sommaren har han tänkt tillbringa på Gotland, men i år tror han inte att han kommer att erbjudas gästdialys.

– Det blir ingen trygghet i vården under sommartiden. Det är helt förståligt att ordinarie personal behöver semester, men kan man inte få in vikarier så blir patienterna lidande, säger han.

Inga vikarier

Inför sommaren har TT kartlagt läget på landets allra största sjukhus. Samtliga sjukhus går ner i aktivitet med cirka 20–25 procent genom att dra ner på antalet vårdplatser. Den så kallade bassjukvården hålls rullande, medan den planerade vården minskar.

Framför allt, visar kartläggningen, råder det brist på specialistutbildade sjuksköterskor.

– Vi stänger ett antal intensivvårdsplatser för att kunna ge alla semester. Om vi hade haft fler intensivvårdssjuksköterskor hade vi kunnat ha fler platser öppna, säger Gunnar Öhlén, chefläkare och sommaransvarig på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

I Skåne råder en liknande situation.

– Intensivvård kräver specialistutbildning och erfarenhet. Där finns det nästan inte vikarier att få, säger Eva Thorén Todoulos, divisionschef och ansvarig för sommarplaneringen på Skånes universitetssjukhus.

Förutom sjuksköterskor tillhör medicinska sekreterare den svårrekryterade gruppen vid Skånes universitetssjukhus. Några hundra arbetspass är fortfarande obesatta inför sommaren.

Ingen brist

I Göteborg, däremot, existerar inte ordet ”brist”. Där pratas det i stället om en ”rekryteringsproblematik”.

– Vi vill inte låsa fast oss i de gamla bemanningsstrukturerna utan vi försöker se om vi kan hitta andra yrkeskategorier som kan utföra uppgifter som exempelvis sjuksköterskor traditionsenligt har gjort, säger Jerker Gussmo, HR-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I Stockholm väntas förlossningsvården bli extra ansträngd, efter att det privata BB Sophia stängde i mitten av maj.

– Det innebär strax över 3 000 förlossningar. En tredjedel av dessa förväntas under sommaren. De kommer att fördelas på fler sjukhus, inte bara Karolinska, säger Gunnar Öhlén.

Sjukhusflykt

Enligt vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är huvudproblemet att det inte lönar sig att utbilda sig vidare samt arbetstiderna på sjukhusens, något som gör att medlemmarna ”flyr” sjukhusvården.

– Det måste löna sig att utbilda sig. De ohälsosamma arbetstiderna gör att sjukskrivningstalen ökar. Våra medlemmar väljer därför bort sjukhusvården. Jag har fått signaler från hela landet om att det är värre än vanligt i år, säger hon.

Fakta: Bonus för de som stannar

En mer eller mindre permanent brist på sjuksköterskor i kombination med sommarsemestrarna skapar problem för vården under sommaren. Sjukhusen minskar sin aktivitet genom att den så kallade bassjukvården med akutvård och operationer hålls rullande, medan den planerade vården minskar kraftigt eller upphör helt.

För att få fler som arbetar under sommaren erbjuder de flesta sjukhus bonus till de sjuksköterskor som är beredda att skjuta upp sin semester. Dessa kan räkna med mellan 5 000 och 6 000 kronor extra per vecka i lönekuvertet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.