Från den gynekologiska avdelningen på Helsingborgs lasarett har flera ur personalstyrkan lånats ut till andra avdelningar för att hjälpa till med att vårda covid-patienter under pandemin.
Samtidigt har personalen som är kvar fått mer att göra. En normal dag före pandemin vårdade två sjuksköterskor max tio gynpatienter. Nu har antalet i stället ökat till tolv patienter som kan komma från alla typer av avdelningar på sjukhuset.
Sjuksköterskan Matilda El Rameid berättar att det kan röra sig om alltifrån kirurgpatienter till ortopedpatienter som personalen nu tar hand om.
Kortare raster
– Man har en tydlig kompetens bland sina egna patienter och vet vad man ska vara uppmärksam på. Det är inte lika lätt att se det hos de andra patienterna eftersom man inte har vanan att plocka upp de signalerna, säger hon.
Den ökade arbetsbelastningen har lett till kortare och mer upphackade raster eftersom flera olika typer av läkare kommer till avdelningen för att gå sin rond. Matilda El Rameid menar att situationen påverkar både personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten.
– Dels är det den klassiska stressen av att man har för mycket att göra på för kort tid. Dels är det den inre stressen av att man ska göra något fel, för att man inte har den kompetens som krävs för alla patienter, men det är också att man har så mycket att göra att någonting riskerar att bli fel. Det är också en stress som är jättejobbig, säger hon.