Partiets kritik mot hur styrande socialdemokrater och miljöpartister i regionen skött verksamheten den senaste mandatperioden är vass:
– Det ekonomiska haveriet är närmast monumentalt, säger Mattias Rösberg, ordförande i Sjukvårdspartiet.
– När vi gick igenom siffrorna såg vi att man räknade med minskade kostnader på ett ställe, men ingen kostnadsökning på nästa ställe.
– Vi hävdar att kostnaden följer med patienten, säger Rösberg och pekar på växande köer på Länssjukhuset i Sundsvall som han beskriver som ”överbelastat”.
Nedläggningar i onödan
Kostnader för transporter har ökat, vårdköer kostar pengar och regionen har idag ett stort problem med personalflykt från vården, hävdar sjukvårdspartiet.
Sjukvårdspartiet går till val på med krav på att -bland annat- öppna BB på Sollefteå sjukhus.
I sitt utspel idag menar partiet att nedläggningarna som skett i Sollefteå gjorts helt i onödan. Under den senaste mandatperioden har ju inte bara BB utan även avdelningen för akut kirurgi och akut ortopedi lagts ner.
Dessutom har rehab plockats bort från Härnösand.
”Om inget hade gjorts skulle det ekonomiska läget ha varit ungefär 300 miljoner bättre i dag”, skriver partiet i sin sammanställning och kallar det hela ”tragiskt”
”Länskliniksystemet måste skrotas”
Sjukvårdspartiet är också starkt kritiskt till det omdebatterade systemet med länskliniker som började införas 2015. Organisationsförändringen har bara förvärrat personalkrisen inom vården, menar man.
För att klara bemanningen har regionen fått lita till inhyrd personal, stafettläkare och stafettsköterskor.
Det är visserligen en situation som inte är unik för länet, men i Västernorrland har det slagit särskilt hårt.
450 skattemiljoner gick till inhyrd personal 2017.
Partiet vill skrota länsklinikerna och istället återinföra lokala sjukhuschefer.
– Organisationen måste byggas nerifrån och upp, inte tvärtom, säger Mattias Rösberg som vill sen ”plattare” organisation och en tydlig satsning på en sammanhållen vårdkedja för patienterna.
Ger kritikerna delvis rätt
Socialdemokraten Jan-Olof Hägglund, vice regionråd, ger kritikerna delvis rätt när det gäller kostnadsökningarna :
– Ja, stafettkostnaderna fördubblades från 2010 till 2014 och det har fortsatt öka. Just kostnaderna för inhyrd personal har varit väldigt svår att hantera, säger han men pekar på att detta varit ett växande problem över hela landet de senaste åren.
Bättre om inget hade gjorts
– Men den skattehöjning på 300 miljoner som genomfördes och genom de statliga pengar som skjutits till, hade i ekonomin i regionen varit i ett mycket, mycket bättre läge om inget hade gjorts, om sparbetinget aldrig genomförts, avslutar Rösberg.