Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ska polisen få hjälp av försvaret – så tycker partierna

Uppdaterad
Publicerad

En bred majoritet av riksdagens partier öppnar för att låta försvaret hjälpa polisen i kampen mot gängbrottslighet. Enbart Miljöpartiet och Vänsterpartiet är kritiska, visar SVT:s enkät.  

”Generellt gäller att detta är en polisiär fråga och det är polisen som har den rätta kompetensen,” skriver Vänsterpartiet.

Ska polisen kunna få hjälp och stöd av Försvarsmakten i kampen mot gängbrottsligheten? Frågan blev högst aktuell förra veckan efter att både statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lyft den. 

I SVT:s enkät öppnar fem av de åtta riksdagspartierna, partierna i regeringsunderlaget samt Socialdemokraterna, för att låta Försvarsmakten stötta polisen.

Har varit en låst fråga

– Jag tror att alla myndigheter behöver hjälpa till att avlasta polisen i det här läget. Så även Försvarsmakten, där det borde finnas större möjligheter än nu att till exempel hjälpa till att bevaka regeringskvarteren så att de poliser som står där nu istället kan hjälpa till med att utreda brott eller dämpa våldsvågen, säger Magdalena Andersson (S).

– Jag tycker det är väldigt positivt och jag välkomnar det. Det här har ju varit en fråga som historiskt sett varit förenad med stora låsningar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Centerpartiet är försiktigt positiva men under förutsättning att det sker under polisens ledning och helst i form av beredskapspolis.

Ljum inställning

– Det vi har föreslagit är att man ska kunna använda värnpliktiga till det som förr kallades beredskapspoliser, där värnpliktiga lyder under polismyndighetens bemyndigande och får avlasta den ordinarie verksamheten, säger partiledaren Muharrem Demirok (C).

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är ljumt inställda till stöd från försvaret.

– Vi utesluter inte att det kan finnas vissa uppgifter på marginalen där försvarsmakten kan bistå polisen, men vi ska inte ha militärer som patrullerar våra gator. Dessutom är Försvarsmaktens eget uppdrag, att bedöma och hantera yttre hot, oerhört angeläget och aktuellt och behöver fokus, säger Rasmus Ling ( MP) rättspolitisk talesperson.

torsdag väntas regeringen gå vidare med frågan och ge Polismyndigheten och Försvarsmakten i uppdrag att stödja varandra ytterligare inom ramen för dagens lagstiftning.

Så tycker partierna

Vill ni att Försvarsmakten vid behov ska kunna hjälpa polisen i arbetet mot gängbrottsligheten?

M: Ja, och regeringen kommer att ge Försvarsmakten och Polismyndigheten i uppdrag att stödja varandra ytterligare inom ramen för dagens lagstiftning.

SD: Vi vill att man ser över alla möjligheter att understödja polisen. Militär, exempelvis beredskapspolis, bör kunna underställas polisen och stötta dem i de situationer som polisen bedömer är skäligt

KD: Ja. Vi anser att Försvarsmakten ska kunna bistå polisen vid höjd beredskap och särskilt allvarlig och systemhotande brottslighet. Det i sig kan frigöra resurser så att Polisen kan arbeta med sin huvuduppgift. Det handlar självklart inte om att sätta in stridande förband, utan i så fall om att stärka upp andra stödfunktioner som Polismyndigheten eventuellt anser sig vara i behov av.

L: Ja, Försvarsmakten skulle kunna stödja Polisen i vissa situationer med personal, utrustning och analys. Regeringen kommer därför ge i uppdrag åt Försvarsmakten och Polismyndigheten att stödja varandra ytterligare inom ramen för dagens lagstiftning.

S: Ja. Dock ska Försvarsmakten inte utföra polisiärt arbete. Redan nu kan Försvarsmakten bistå med transporter. Det skulle kunna ökas till att också låta militären ta över bevakningen av för Sverige viktiga byggnader, ett arbete som i dag utförs av polisen och som utökats på grund av den höjda terrornivån i landet. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med.

C: I civila kriser är det polisen som ansvarar för att upprätthålla ordningen. Centerpartiet vill få på plats en beredskapspolis som skulle kunna bistå polisen i deras operativa arbete. Just nu är det oerhört viktigt att polisen har möjlighet att fokusera på det brottsbekämpande arbetet. Regeringen skulle också kunna se till att vissa uppgifter, där det faktiskt inte krävs en polis, tillfälligt flyttas till andra myndigheter.

V: Militären kan redan hjälpa andra myndigheter i vissa fall, men lagen sätter snäva gränser. Istället för ytterligare utredningar och tidskrävande lagändringar bör vi använda de myndigheter som har ansvaret idag. Generellt gäller att detta är en polisiär fråga och det är polisen som har den rätta kompetensen. Försvarsmaktens kompetenser gäller andra områden och behövs i första hand där i det allvarliga säkerhetspolitiska läget.

MP: Försvarsmakten har en oerhört viktig uppgift i att bedöma och hantera yttre hot mot Sverige. Den interna säkerheten ska polisen och andra myndigheter ha ansvar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.