• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stockholms landsting Foto: TT

Skandalnotan: miljontals kronor till landstingets advokater

Publicerad

Stockholms läns landsting har betalat över en miljon till advokatfirman Ramberg för att reda ut det så kallade strumpavtalet med bolaget Onemed. Nödvändigt under omständigheterna, menar landstinget.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen bestämde sig för att ta hjälp av jurister när man förra sommaren förstod att man inte var överens med leverantören Onemed om hur avtalet om medicinska hjälpmedel – sedermera känt som ”strumpavtalet” – skulle tolkas.

LÄS MER: Landstinget köpte strumpor för 6.000 kronor paret

SVT har begärt ut de fakturor som landstinget fått från advokatfirman Rambergs rörande konflikten med Onemed. Det är sammanlagt åtta räkningar från juli i fjol till september i år, varav den sista uppgår till närmare en halv miljon kronor.

Komplicerat ärende

Totalt uppgår alltså landstingets advokatkostnader till över en miljon kronor.

– Det är ett helt år och ett komplicerat ärende. I deras uppgifter ingick att förbereda en stämningsansökan som vi valde att inte gå vidare med men som vi haft stor nytta av, säger landstingets enhetsschef Åsa Himmelsköld.

Hon menar att det naturligtvis varit mycket bättre om man redan från början undvikit att skriva ett avtal som öppnat för olika tolkningar, men att det krävdes kvalificerad juridisk hjälp för att hantera konflikten med bolaget.

”Helt nödvändigt”

– Under de här omständigheterna var det helt nödvändigt.

Samma dag som SVT avslöjade ”strumpavtalet” offentliggjordes det ”avslutsavtal” som landstinget tecknat med Onemed, och som innebar att samarbetet avslutas i förtid. Fram till den förtida avslutningen 2018 kan dock bolaget räkna med intäkter på samma nivå som hittills – 450 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.