Foto: SVT

Skärmtiden väcker skuldkänslor hos småbarnsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I en lekpark i Stockholm varnar en skylt för ”mobilzombies”.

– Jag lägger undan den. Jag skäms, säger en mamma som vi träffar i parken.

En vacker höstdag träffar vi föräldrar med sina barn i Rålambhovsparkens lekpark i Stockholm. I entrén till parken varnar en skylt för ”smartphone zombies”. Det är en tydlig påminnelse till föräldrar att de ska ge uppmärksamhet till sina barn i stället för sina mobiltelefoner.

Vi försöker prata skärmtid med några föräldrar som trots varningsskylten sitter länge med telefonerna i händerna.

– Jag lägger undan den. Jag skäms, säger en mamma skamset i lekparken.

– Jag använder telefonen för mycket, konstaterar en småbarnspappa som inte heller vill ställa upp framför kameran.

Foto: Enno Ladwig/svt

Har tagit bort appar

Småbarnspappan Hugo Hammar åker rutschkana med Harald, 14 månader. Pappan har tagit bort flera appar i mobilen för att inte slösurfa när han är hemma med sina två barn.

– Jag tror utmaningen för både föräldrar och barn är att vi spenderar för mycket tid vid våra skärmar, säger han.

Småbarnspappan Hugo Hammar Foto: Enno Ladwig/SVT

”Jag tänker på skärmtid, helt klart”

Buboo Jakobsson, ursprungligen från New York i USA, är väl medveten om skärmtid, säger hon. Därför försöker hon uträtta ärenden på arbetstid eller när sonen George, 6, somnat.

– Jag tänker på skärmtid, helt klart. Vi försöker göra mycket fysiska aktiviteter, säger hon och lägger till att sonen inte ens exponerades för några skärmar under sina första två år ”eftersom forskningen säger att det inte är bra”.

I lekparken träffar vi även Emilie Salsborn och barnen Alice, 2, och Nils, 4. Till vardags jobbar hon som bvc-sjuksköterska i Jönköping.

– Vi pratar med föräldrar kring det här med skärmtid. Det är en viktig del i vårt uppdrag. Det försöker vi diskutera med föräldrar på besök och i grupper, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.