Hemmet ska vara en trygg plats, men för många barn i Sverige är det motsatsen.
Under de senaste åren har i genomsnitt tio barn per år dödats i Sverige och oftast är det en förälder som är gärningspersonen.
– Gemensamt för många av de här fallen är att olika myndigheter och instanser har känt till att det funnits en oro, säger Erik Ulnes, sakkunnig på Rädda barnen.
Kritik mot skyddsnätet
Flera experter som SVT Nyheter varit i kontakt med uttrycker en kritik mot samhällets skyddsnät.
Bristande kunskap, dålig samverkan mellan olika samhällsaktörer och personalbrist inom socialtjänsten, är några exempel som nämns.
– Socialtjänsten har inte förutsättningar att fullgöra sitt viktiga uppdrag, säger Linn Nordin, sakkunnig på barnrättsorganisationen Maskrosbarn.
Bristande barnrättsperspektiv
Ett annat problem som nämns är föräldrarättens starka ställning i Sverige.
– Lagstiftningen utgörs av ett föräldraperspektiv med en gnutta barnperspektiv, anser Annika Rejmer, docent i rättssociologi vid Uppsala universitet.
– Man ser till vad föräldrarna vill och uttrycker snarare än att se till vad som är bäst för barnen, menar Linn Nordin på Maskrosbarn.
“Man måste ta ett omtag”
Genom åren har det kommit nya lagar som är tänkta att skydda barn från dödligt våld och stärka deras juridiska ställning, men kritikerna beskriver det som att man har plåstrat på ett system som är trasigt i grunden.
Annika Rejmer jämför med våra nordiska grannländer:
– Alla har gjort stora reformer och där ligger Sverige ohjälpligt på efterkälken.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att flera förändringar är på gång, bland annat förbättrad sekretesslagstiftning och en ny socialtjänstlag som mer betonar det förebyggande arbetet.
– Under 2024 kommer flera av de här förslagen att läggas på bordet, hävdar hon.