Skärpning av reglerna för vapenexporten föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Krigsmaterielutredningen, den så kallade KEX-utredningen, föreslår i sitt slutbetänkande på fredagen flera skärpningar av svensk krigsmaterielexport. Det visar uppgifter till SVT Nyheter.

Det handlar bland annat om skärpta regler för följdleveranser och fler efterkontroller. Samtidigt föreslås som väntat tuffare regler för export av krigsmateriel till så kallade diktaturer eller icke-demokratier som politiker ofta föredrar att kalla det.

Definitioner av demokrati

En majoritet i KEX-utredningen skriver att om stater har grava brister i den demokratiska statusen ”föreligger hinder för export”.

Den demokratiska statusen utgörs bland annat av förekomsten av en rättsstat, politiska partier och ett fungerande parlament. Samtidigt får inte kränkningar av mänskliga rättigheter vara ”allvarliga och omfattande”.

Tillsammans med andra förändringar av lagstiftningen innebär förslaget en klar skärpning jämfört med i dag.

Men något absolut förbud är det inte. Väger försvarspolitiska och utrikespolitiska intressen tyngre kan export ändå beviljas. Här kommer de olika intressena att vägas mot varandra inför beslutet. Ju sämre den demokratiska statusen är i ett land, desto starkare måste försvarsintressena vara för ett export ska kunna beviljas.

Ska bli lättare utkräva politiskt ansvar

Utredningen är också överens om att regeringen ska spela en större roll än i dag när det gäller beslut i viktiga exportärenden. Syftet är att involvera ansvariga politiker mer i framför allt kontroversiella ärenden.

Den ansvariga myndigheten, Inspektionen för strategiska produkter, ISP, får samtidigt ett tydligare uppdrag för efterkontroller.

I dag sker sådana endast undantagsvis. Enligt SVT:s källor är tanken att ISP ska anställa tjänstemän som regelbundet ska göra efterkontroll av beslutade affärer runt om i världen.

Dessutom skärps reglerna för följdleveranser. Endast komponenter som har en tydlig koppling till den exporterade produkten får exporteras som en följdleverans.

Bred riksdagsmajoritet för förslaget

Det finns en stabil majoritet bakom utredningens förslag, det vill säga regeringspartierna S och MP, samt allianspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har reserverat sig mot slutbetänkandet.

Debatten om vapenexport lär inte ta slut med detta betänkande.

Vapenexportmotståndarna är sannolikt missnöjda över att det inte blir något absolut totalförbud för export till diktaturer. Försvarsindustrin med tiotusentals anställda fruktar sämre affärer på grund av de skärpta reglerna och kommer därför också att vara kritiska.

Utredningen medger i sitt betänkande att förslagen kan få negativa effekter för svensk försvarsindustri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.