I utredningen föreslås att det ska bli möjligt att döma även personer som inte bluffat till sig bidrag medvetet, utan som har fått för mycket pengar genom till exempel kraftigt slarv. Alla typer av offentliga bidrag ingår.
I dag är det reglerna för bedrägeri som gäller. Det innebär att åklagaren måste kunna visa att personen ljugit medvetet. En ny lag kan träda i kraft den 1 juli nästa år.
Kan få fängelse i sex år
I dag riskerar den som gjort sig skyldig bidragsfusk att åtalas för bedrägeri, men åklagaren måste bevisa att det rör sig om uppsåtligt fusk och få fall går vidare till domstol. När det gäller skattefusk räcker det att någon varit grovt oaktsam för att han eller hon ska kunna dömas. Straffskalorna överensstämmer med dem som nu finns för bedrägeri. Huvudbrottet benämns bidragsbrott och är avsedd för små belopp.
Nästa steg är vårdslöst bidragsbrott och den som gjort sig skyldig till det brottet ska kunna dömas till fängelse i högst ett år. För det grövsta brottet, grovt bidragsbrott, ska man kunna få sex års fängelse.
Ingen anmälningsskyldighet föreslås
Finansminister Pär Nuder betonar att det förutom nya straffbestämmelser också behövs kontroll, opinionsbildning och försvårande av att bidragsfusket ens uppkommer
-Det krävs väldigt mycket för en domstol att bevisa att brott har begåtts uppsåtligen, som krävs för att man ska kunna fällas för bedrägeri. Grov oaktsamhet finns inte och i den meningen är det ett vitt fält som bör fyllas ut med straffbestämmelser, säger Pär Nuder.
Däremot föreslås inte någon obligatorisk anmälningsskyldighet av myndigheterna eftersom praxis om när en polisanmälan ska göras fungerar bra.
Brottsligt att lämna fel uppgifter
Som exempel på när en person gjort sig skyldig till grov oaktsamhet nämner utredaren Nils Rekke när han eller hon lämnar en uppgift som uppenbarligen var felaktig.
Det kan också röra sig om att en person fått ett bidrag som man till en början har haft rätt till, men sedan händer det något i personens liv som innebär att bidraget inte är aktuellt. Ändå fortsätter personen att få bidrag.
Den nya lagen föreslås gälla från och med den 1 juli första år och heta bidragsbrottslagen.
Nya bidragsbrottslagen
%bull; Förslaget till en ny bidragsbrottslag omfattar lån, ersättningar och bidrag inom trygghetssystemen, som beslutas av Försäkringskassan, Premiepensionsmyndigheten, Centrala studiemedelsnämnden, Migrationsverket, länsarbetsnämnderna, kommunerna och arbetslöshetskassorna.
%bull; Vårdslöst bidragsbrott, där inget uppsåt krävs, blir straffbart, med böter eller fängelse i högst ett år.
%bull; Grovt bidragsbrott ger ett straff på högst sex år. Bidragsbrott ger fängelse i högst två år medan ringa bidragsbrott ger böter.