Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tog på tisdagen emot utredningen om straff och andra sanktioner vid brott mot djur av den särskilda utredaren Lars Wallinder. Foto: Anders Wiklund/TT

Skärpt straff för djurplågeri föreslås

Publicerad

Regeringens utredare anser att ett särskilt grovt djurplågeribrott ska införas. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är spontant positiv till förslaget.

-Jag utesluter inte att vi skärper straffen för grova djurplågeribrott, säger hon.

Regeringens utredare Lars Wallinder har jobbat sedan augusti 2018 för att se över lagstiftningen för djurskydd och djurplågeri. Uppdraget är att se till att de allvarligaste brotten mot djur har tillräckligt stränga straff och att bestämmelserna om brott och straff är ändamålsenliga och effektiva.

Hårdare straff

Wallinder anser att straffskalan för djurplågeri behöver utökas för att bättre spegla hur samhället ser på brott mot djur. I dag är maxstraffet för djurplågeri två års fängelse, men han föreslår nu att ett grovt djurplågeribrott införs i brottsbalken. Det innebär att straffet för dessa särskilt allvarliga brott alltid skulle bli fängelse – som lägst sex månader och högst fyra år.

Han föreslår även att mindre allvarliga brott på djurskyddsområdet ska kunna åtgärdas med en sanktionsavgift, i stället för straff. Med ett enklare administrativt system hoppas han att fler brott ska kunna tas om hand.

Leva upp till ambitionerna

Landsbygdsministern ska nu skicka förslagen på remiss, men låter ändå positiv till förändringarna som föreslås.

-Vi har en väldigt ambitiös djurskyddslagstiftning i Sverige. Det som vi nu gör säkerställer att vi också har bättre, mer effektiva och ändamålsenliga verktyg för att se till att vi också kan leva upp till den fullt ut, säger Jennie Nilsson.

-Det jag tycker är bra med utredningen är att man tar sin utgångspunkt i att det ska vara effektivt och ändamålsenligt, vilket innebär man både föreslår skärpta straff för det som är grova brott, men också snabbare och mer effektiv hantering av sådant som är av mer administrativ karaktär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.