Skidturismen har ökat markant i Åre de senaste åren. Foto: SVT

Konflikt om Åresjöns vatten

Publicerad

Varmare vintrar ökar behovet av konstsnö på svenska skidanläggningar. Allt fler orter vill använda mer vatten från sjöar och älvar till produktionen – vilket kan orsaka konflikter.

I Åre avgörs snart en konflikt om hur mycket vatten från Åresjön som kan gå till skidbackarna utan att miljön och fisket hotas.

– Jag har åkt skidor i det här området sedan jag var liten och varit positiv till utvecklingen och att man får en bra skidprodukt. Men jag kan inte förlika mig med att man exploaterar så hårt och inte ser vad som händer eller vill ta konsekvenserna av detta, säger Ulf Göransson, ordförande för Åreälvens fiskeråd.

Han befarar att Ristafallet, söder om Åre och nedströms från Åresjön, kommer att drabbas av den pågående vattenkonflikten. 

Tar vatten

Skidturismen i Åre har växt enormt de senaste decennierna, både vad gäller antalet besökare och nedfarter, samtidigt som vintrarna blivit allt varmare och snötäcket allt tunnare. För att säkra sin överlevnad tvingas nu flera svenska skidanläggningar investera allt mer i snökanoner – och behöver ta upp mer vatten ur sjöar och älvar till produktionen.

Sedan en tid tillbaka pågår en konflikt i Åre om exakt hur mycket vatten som ska få användas för att göra konstsnö. Skistar, som driver skidanläggningarna i området, har haft tillåtelse att pumpa upp över två miljoner kubikmeter vatten per år ur Åresjön för att omvandla till konstsnö. Nu vill företaget öka uttaget av vatten med 50 procent, och kunna ta upp över tre miljoner kubikmeter vatten per år.

– Vi behöver förebereda oss för framtiden. Om Åre ska kunna utvecklas behöver vi ha fler backar med ett bättre snötäcke, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar i Åre.

Skyddad natur

Vattenuttaget sker i ett område med natura 2000-skydd, vilket innebär att naturen här anses särskilt skyddsvärd ur ett europeiskt perspektiv. När mark- och miljödomstolen i höstas gav Skistar grönt ljus för att ta upp mer vatten, väckte detta skarp kritik bland miljövänner.

Ulf Göransson från Åreälvens fiskeråd oroas över vilka konsekvenser domen kan få då den ger Skistar tillåtelse att pumpa upp vatten även i mars och april då flödena i älven är som lägst, något han befarar kommer att hota både öringen och rödingen.

– Om flödena blir låga i älven är det risk att det fryser på botten och att rommen, alltså det som ska bli fiskyngel, dör. De fryser ihjäl helt enkelt. Och då blir det mindre fisk i älven.

Överklagat domen

Länsstyrelsen i Jämtland delar Ulf Göranssons oro och har överklagat domen. Men Skistar håller inte med om kritiken om riskerna med ett ökat vattenuttag.

– Våra undersökningar visar att det inte har någon påverkan på fisket, säger Niclas Sjögren Berg, och påpekar att företaget tillverkar den största delen av konstsnön i november och december, även om han inte kan utesluta att det kan bli aktuellt med snötillverkning senare på säsongen om det är snöbrist. 

– Då vill vi kunna göra det här, säger han och tillägger:

– Vi lever av en fjällmiljö med berg och sjöar och den natur som finns. Vi vill ju inte heller att den ska förstöras.

Är oenig

Ulf Göransson håller inte med om Skistars analys.

– Säg att det blir en stor internationell tävling i Åre på vårkanten och de behöver tillverka mycket snö. Då är det ingen som har en aning egentligen om vad som händer nere på botten om det är kallt.

Senare i vår ska mark- och miljööverdomstolen avgöra fallet. Blir det nej hotas turismen menar Skistar.

– För oss som företag är jag inte speciellt orolig. Däremot blir jag mer oroad för Åre som har en basnäring i turismen, med väldigt många som kommer hit för att åka skidor. Då är det allt med arbetstillfällen och inflyttning där vi länge haft en positiv trend. Det ser jag mer bekymmersamt på inför framtiden, säger Niclas Sjögren Berg.

Peng före miljö

Blir det ja till större vattenuttag hotas naturvärden, menar Ulf Göransson.

– Ja, då går peng före miljö. Och det tycker jag är lite olyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.