Skogsbränder har härjat runtom i landet de senaste dagarna. Foto: Andreas Hillergren/TT

Skogsbränder fortsätter härja runtom i landet

Uppdaterad
Publicerad

Många skogsbränder fortsätter att rasa runt om i Sverige. I Västernorrland börjar räddningstjänsten få ont om brandslang.

Mängder av brandslangar ligger kvar vid platser där bränder har blossat upp, för att snabbt kunna användas om branden flammar upp igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– I och med att det är så torrt i backen nu så går det inte bara att släcka ner, ofta fordras det några dagars arbete innan man kan säga att nu är faran över för att den ska starta om igen. Då blir ju slangen liggandes i skogen, för det går ju inte att först dra ut den och sen ta in den igen, säger Ulrik Lindström, insatsledare räddningstjänsten i Örnsköldsvik, till P4.

Han lägger till att det finns utrustning i alla bilar, men att det är slut i förrådet.

Mer resurser

Under lördagen brann det i alla svenska län utom tre. Under natten har fyra bränder rasat i Hultsfreds kommun.

– Nattetid är det enbart bevakning som gäller, så kör vi i gång tidigt på morgonen och sätter in mer resurser, säger Leif Vigren Eriksson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Hultsfred, till TT.

Åtminstone två av bränderna i området är under kontroll, men inte en brand vid Tönnshult utanför Virserum.

– Den har vi inte kommit runt, vi hoppas göra det under förmiddagen, säger Leif Vigren Eriksson

Bränderna i Hultsfred startade vid ett åskoväder, men det lilla regn som föll hjälpte inte mycket mot bränderna. Rök ligger över stora delar av kommunen.

”Rätt lugnt”

I Jämtland pågår flera bränder men räddningstjänsten beskriver ändå läget som ”rätt lugnt”. Styrkor från Västernorrland hjälper till vid en brand i Ragunda.

– Det har slutat komma in nya bränder och vi jobbar på de vi har. Vi har avslutat ett antal men har fortfarande styrkor kvar ute som jobbar, säger Mats Kronsten på Räddningstjänsten i Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.