Skogsindustrin hotad i spåren av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

En av de branscher som nu påverkas av corona är skogen. Normalt sett skulle utländska skogsarbetare ha varit i full gång med att plantera flera hundra miljoner träd. Nu kan de inte komma hit, något hotar värden för miljarder kronor enligt skogsindustrin.

Skogen kallas det gröna guldet. Men årets återväxt av det guldet hotas nu av coronavirusets effekter. Anledningen är att utländska skogsarbetare inte kan komma till Sverige för att plantera. Under året planerar skogsindustrin att sätta ut 300 till 400 miljoner skogsplantor, ett arbete som skulle varit i full gång men nu står still på flera håll.

– Plantorna klarar sig bara den här säsongen. De har övervintrat sedan förra hösten och tinat upp i vår och nu måste de ut i backen. Annars är det ett förlorat år, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog.

Coronapandemin

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det är plantor för miljarder, för att inte tala om värdet på de skogar som inte börjar växa.

Även hos fackförbundet för skogs- och träbranschen GS är man bekymrad över situationen.

– Det är skogsvården med röjning och plantering som är akut, eftersom det finns en klimatmässig förutsättning för att det ska kunna ske. Det är den säsongen som börjar nu som är akut, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Exakt hur många tjänster det handlar om beror på vem man frågar. Enligt GS rör det sig om 5000 personer per år. Sveaskog säger att man saknar 2000-3000 personer, medan branschorganisationen Gröna arbetsgivare talar om upp till 1000 vakanser från norra Svealand och uppåt i landet.

”Behöver undantag från polisen”

Många av de utländska skogsarbetarna kommer från de östliga EU-länderna, men många kommer också från Ukraina och Thailand. Skogsbolagen vill ha ett undantag i inreseförbudet så att de ska få resa till Sverige och jobba trots corona.

– Vi behöver ett undantag från gränspolisen för de med arbetstillstånd, precis som Finland har och precis som jordbruket har, säger Fredrik Klang.

Men från fackligt håll håller man inte med, där menar man att skogsbolagen inte letat tillräckligt efter arbetskraft inom landet.

– När vi går mot en arbetslöshet som närmar sig tio procent så är det oansvarigt att inte försöka rekrytera bland de som faktiskt är arbetslösa i det här landet. Jag tycker det vilar ett stort ansvar på skogsbolagen att att faktiskt se till att det här blir verklighet nu, säger Per-Olof Sjöö.

Arbetsmarknadsministern verkar vara inne på liknande tongångar.

– Det kommer nog vara färre som kommer från andra länder och arbetar med just den här typen av säsongsarbete, men det skapar ju också möjligheter för många unga människor och personer som blivit av med sitt jobb att söka sig till de gröna näringarna, säger Eva Nordmark (S) till SVT.

Men på Sveaskog avfärdar man att årets plantering går att lösa med enbart inhemsk personal.

– Inte på så här kort tid. Det här är en verksamhet som har planerats under flera år, säger Fredrik Klang på Sveaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet