Ungdomar om senare skolstart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker ungdomarna om en senare skolstart? Hör i klippet. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Skola inför sovmorgon för eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med höstterminen kommer Engelbrektskolan i Borås att senarelägga skolstarten för elever i högstadiet till klockan 09 i stället för klockan 08. Sömnforskaren Malin Jakobsson kommer att följa eleverna under hela läsåret.

Det finns redan skolor som börjar sina scheman vid klockan 09, men det är första gången en studie utförs i Sverige för att se hur sovmorgon påverkar elevernas psykisk hälsa och akademiska prestationer.

– Att senare skolstart ska utvärderas i Sverige känns så spännande! Säger sömnforskaren Malin Jakobsson på Hälsohögskolan vid Högskolan i Jönköping.

Positiva resultat i andra länder

Tidigare studier från andra länder har visat positiva resultat, och nu hoppas forskarna kunna bekräfta dessa resultat i en svensk kontext.

Studien kommer att genomföras med hjälp av enkäter och djupstudier under hela läsåret.

Så görs studien

  • Elever i årskurs 8 och 9 på Engelbrektskolan i Borås kommer från och med höstterminen att börja skolan en timme senare, klockan 09.
  • Syftet är att undersöka hur en senare skolstart påverkar elevers sömn, psykiska hälsa och skolprestationer. Målet är att kunna bekräfta det internationella studier visat, att en timmes extra sömn kan förbättra det psykiska måendet och skolprestationen hos tonåringar, enligt universitet.
  • Studien kommer att genomföras med hjälp av enkäter och djupstudier under hela läsåret. Forskningsprojektet leds av sömnforskaren Malin Jakobsson vid Högskolan i Jönköping.
  • För att säkerställa jämförbara resultat fungerar Bodaskolan i Borås som en kontrollskola där eleverna börjar som vanligt vid 08 på morgonen.
  • Cirka 200–250 elever från varje skola kommer att delta i studien.

Källa: Högskolan i Jönköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.