• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolinspektionen har haft svårt att ingripa mot skolor med undermålig utbildning, enligt Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen. Nu kan det bli ändring på det. Foto: SVT

Skolinspektionen om återkommande brister på Thorengruppens skolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har inte haft mandat att agera trots upprepade brister. Något som gjort det svårt att komma åt problemen med vissa av Thorengruppens skolor, enligt Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen.

– Det finns ett upprepat bristmönster men vi har varit tvungna att se på varje enskild situation, säger hon i SVT Aktuellt.

Brist på lokaler och utrustning, schemakrockar och praktikplatser som inte håller måttet.  I SVT:s granskning framkommer att Thorenkoncernen misslyckats med att ge elever den undervisning de är berättigade enligt svensk lag.

– Eleverna har rätt till en bra utbildning och jag kan inte nog understryka hur aktivt vi jobbar med tillsynen för att det inte ska se ut såhär, säger Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen.

Inte kunnat agera tillräckligt

I de tillsynsrapporter från Skolinspektionen som SVT tagit del av framkommer att problemen i vissa av Thorengruppens gymnasieskolor varit återkommande, även efter att skolorna blivit ålagda att åtgärda bristerna.

Myndigheten har tidigare inte haft mandat att agera tillräckligt starkt på återkommande problem, menar Helén Ängmo.

– Om vi har sett en brist och en skola har rättat det så måste vi avsluta ärendet. Om det uppstår en brist igen så får man påbörja ett nytt ärende, säger Helén Ängmo.

Skett förändring

Skolinspektionen efterlyste en starkare lagstiftning för att få bukt på problemet, något som också skett. Nu har myndigheten möjlighet att stänga skolor om brister återuppkommer inom två år.

– Nu har vi fått starkare mandat och det måste vi få pröva först, säger Helén Ängmo och understryker att det handlar om vad de kan göra generellt.

Hon påpekar att Skolinspektionen haft goda möjligheter att hantera enskilda situationer och det har gjorts såväl regelbundna kontroller och oanmälda besök på koncernens skolor. Det har även förekommit rättningar från Thorenkoncernen i samband med dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.