Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skolinspektionen: ”Ser ett antal skolor med återkommande brister”

Publicerad

Hittills har Skolinspektionen stängt över 30 fristående skolor på grund av allvarliga brister. Nu ska tillsynsmyndigheten, enligt ett förslag från utbildningsdepartementet, få större möjlighet att stänga skolor med återkommande missförhållanden.

– Det är ett antal skolor som vi ser har återkommande brister, säger generaldirektör Helén Ängmo.

Utbildningsminister Anna Ekström presenterade förslaget under en pressträff på fredagen. Skolinspektionen ska lämna ett remissvar, men säger redan nu att det är bra med ett tydligare lagstöd.

– Det är allvarligt eftersom det handlar om eleverna. Ju tydligare lag, desto lättare för oss som tillsyns- och kontrollmyndighet att agera och styrka missförhållanden, säger Helén Ängmo.

Vad kan det handla om för brister i de här fallen?

– Det kan vara alltifrån problem med trygghet och studiero till brister i undervisningen, att man inte har säkerhetsställt elevhälsan eller om grundläggande brister i huvudmannens ansvarstagande. I kombination med andra saker kan det även handla om obehöriga lärare.

Hon berättar att Skolinspektionen i nuläget har ett antal skolor där de uppmärksammat återkommande brister.

– Men då har man rättat till bristerna till nästa inspektion och så har vi fått börja om från noll, säger Helén Ängmo.

Ska kunna stänga kommunala skolor

Kommunala skolor kan i dagsläget inte stängas. Och bara i ett fall, en skola i Botkyrka, har Skolinspektionen ansett bristerna så allvarliga att de gått in och tillfälligt tagit över verksamheten.

I det nya förslaget ska även kommunala skolor kunna stängas.

– I dag om det är något väldigt allvarligt i en kommun, då är den sista åtgärden det som kallas ”statliga åtgärder för rättelse” och det innebär att vi ingriper i en kommun och lägger upp en plan för vad som ska göras.

Nu föreslås alltså den möjligheten ersättas med ett verksamhetsförbud.

– Det är något vi får titta på. Det är ju grundläggande skillnader mellan fristående och kommunala skolor, säger Helén Ängmo.

Påverkas inte av nya sekretessen

Den 1 september trädde en ny sekretesspolicy i kraft som gör att det bara går att ta del av skolstatistik på riksnivå och därmed inte går att jämföra enskilda skolor, varken de kommunala eller fristående. Men enligt Helén Ängmo ska det inte vara ett problem i frågan om att stänga skolor.

– Det här förslaget grundar sig mer på våra tidigare utredningar och det handlar om skolor som är kända för oss. Men på sikt är det ett problem för alla skolmyndigheter om vi inte har tillgång till statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.