Skolinspektionen vill att skolorna analyserar resultatet: ”Det är bekymrande”

Uppdaterad
Publicerad

Brister i trygghet och studiero, elever som vittnar om kränkningar och trakasserier. Så ser resultatet ut från granskningen som Skolinspektionen har gjort. Men en förklaring till varför det ser ut så här finns inte.

– Vi uppmuntrar skolorna att analysera resultatet, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo i SVT:s Morgonstudion.

Det är en omfattande studie som innefattar årskurserna 5 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet. En stor del av enkäten är betryggande. De allra känner sig trygga och har studiero i skolan. Ändå ser Skolinspektionen en oroande trend som byggts upp under de senaste tio åren.

Både lärare och elever känner enligt undersökningen att tryggheten har minskat. Förra året uppgav till exempel i snitt 8 av 10 elever i årskurs nio att de känner sig trygga i skolan. I tidigare mätningar var det fler. Hela 9 av 10 elever kände sig trygga 2010. Färre upplever också att lärare ingriper om någon elev trakasseras.

– Vi kan se att det har gått i en negativ riktning under dessa tio år. Det är såklart bekymrande, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Men exakt vad den här trenden beror på vet inte myndigheten. De uppmanar dock skolorna att ta reda på det.

– Vi kan bara se hur det ser ut på skolorna som vi inspekterar. Där kan vi ibland se att man inte har fått ordning på tryggheten. Det är stök, högljudda klassrum, elever som vittnar om kränkningar och trakasserier.

– Över tid kan man se en tilltagande lärarbrist. Det kan vara en förklaring, men vi vet inte säkert. Vi uppmuntrar skolorna att analysera resultatet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.