Skolorna förbereder för tusentals ukrainska skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals ukrainska skolbarn beräknas behöva tas om hand i den svenska skolan. Nu förbereder kommunerna sig för att skala upp mottagandet på samma sätt som under flyktingvågen 2015.

– Vi har inte något tak utan planerar för ett scenario där det kommer väldigt många elever, och vi får bara lösa det, säger Åza Jarlsdottter, enhetschef för mottagningsenheten i Norrköpings kommun.

Alla barn i skolåldern som får uppehållstillstånd enligt massflyktingsdirektivet har rätt att få en plats i en svensk skolklass inom två månader. En tidsram som kan bli svår att hålla om det kommer väldigt många samtidigt, enligt Åza Jarlsdotter.

– Då får man se om det går att ordna tillfälliga lösningar. Just nu håller vi på att leta efter en annan lokal och har även jobbannonser ute där vi söker personal som talar ukrainska. Vi har också möjlighet att omfördela personal från annan verksamhet.

Ukrainakrigets flyktingar

84 ensamkommande

Innan barnen placeras i en klass kommer de till kommunens mottagningsenhet där de ska få en introduktion och där deras förkunskaper ska kartläggas.

Hur många som kommer komma till Sverige är omöjligt att säga. Hittills har det kommit lite mer än 2000 barn och ungdomar från Ukraina sedan krigets utbrott, 84 av dem ensamkommande.

I Norrköping har de första familjerna hunnit registrera sig hos utbildningsförvaltningen, men Åza Jarlsdotter väntar sig att det bara är början.

– I dag tar vi emot max 30 nyanlända åt gången men om man ser tillbaka till 2015 tog vi emot uppemot 130 elever. Vi kan skala upp till de nivåerna om det behövs.

Dubbelt så många

Även andra kommuner har börjat kartlägga kapaciteten ute i skolorna för att ta emot nyanlända barn och ungdomar från Ukraina. Och det ser olika ut i landet. Uppsala kommun har inventerat sina utbildningsplatser och med nuvarande resurser bedömer de att de kan ta emot totalt 300 elever. Men i Stockholm förbereder man just nu för att det kan komma över 3000 nya elever som ska få plats i skolan – dubbelt så många som ett vanligt år.

– Vi har en gedigen organisation kring mottagande av nyanlända elever och förbereder nu för att utöka resurserna ytterligare. Så jag är trygg med att vi ska kunna klara av det, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Lista: så förbereder sig kommunerna.

  • Stockholms stad har hittills tagit emot ett tiotal barn. Kommunen har startat upp en särskild Ukrainagrupp som ska samordna mottagandet av flyktingar i kommunen. Utbildningsförvaltningen planerar för att hitta möjliga lokaler, och personal som talar ukrainska och ryska. Man har även möjlighet att omfördela utbildningsresurser och uppmuntrar en tillfällig regeländring så att friskolor kan ta emot nyanlända elever.
  • Norrköpings kommun har startat upp en samordningsgrupp för mottagandet från Ukraina. Utbildningsförvaltningen planerar för att hitta möjliga lokaler, och personal som talar ukrainska och ryska. Man har även möjlighet att omfördela utbildningsresurser.
  • Uppsala kommun inventerar just nu kapaciteten på kort sikt och bedömer att de med nuvarande resurser kan placera cirka 300 elever i kommunala grundskolor. Kommunen har aktiverat sitt beredskaps kansli.
  • Jönköpings kommun utför just nu en inventering av flyktingbostäder och har en stab som ser över vilka verksamheter som kommer att beröras och hur vid en större flyktingström. Det finns ingen särskild planering eller siffror kring hur många barn som väntas komma eller hur många vi ska planera för, men det finns en beredskap.
  • Malmö stad planerar för olika scenarion för att vara beredd på ett större eller mindre antal barn och bedömer att organisationen är god. Den 9 mars var totalt tre ukrainska barn i grundskoleåldern inskrivna i Skolstart Malmö.
  • Göteborgs stad meddelar att förskoleförvaltningen i Göteborg behöver få återkomma när man har kommit längre fram i det arbetet, prognos och förberedelser är inledda men inte färdigställda.
  • Västerås kommun hade t.om. den 10 mars tagit emot nio skolbarn. Inom grundskolan förbereder man sig genom att inventera vilka skolor som har lokaler och personal att tillgå. För gymnasiets del ser man över möjligheten att ta emot dem på språkintroduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet