Det är fortfarande oklart hur studenten ska firas på skolor i Kalmar och Kronoberg. Foto: Hasse Holmberg/TT

Skolverket: Svårt att genomföra traditionellt studentfirande

Uppdaterad
Publicerad

Studentfiranden har ställts in på flera håll runtom i landet.

Att genomföra ett traditionellt firande på studentdagen kommer att bli svårt under rådande omständigheter, enligt Skolverket.

Slutet av vårterminen är för många gymnasieelever synonymt med firande inför och under studentdagen, med studentbaler och utspring från skolan.

Sedan den 29 mars är det förbjudet med sammankomster med över 50 personer i Sverige.

Coronapandemin

Förordningen, som enligt Folkhälsomyndigheten kommer att gälla åtminstone fram till sommaren, kan sätta stopp för det.

Ställs in

Flera kommuner har redan tagit beslut om att ställa in eller skjuta upp studentfirandet, medan andra kommuner och skolor avvaktar.

I Jönköping har föräldrar startat Facebook-grupper för att hjälpas åt att komma på idéer för hur balen och studenten ska kunna genomföras.

Huddinge är en av de kommuner som har ställt in firandet.

– Det är ett smärtsamt beslut på många sätt. Många har sett fram emot fest och firande och eleverna har arbetat hårt och är värda det. Men det var utifrån de förutsättningar som nu råder det enda rimliga beslutet, säger Patrik Forshage, gymnasiechef i Huddinge, till TT.

”Hitta en annan väg”

Skolverket hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Utifrån det rådande läget blir det svårt att genomföra ett traditionellt studentfirande. Det är viktigt att skolor funderar på hur man ska göra istället, för att hitta en annan väg i detta, säger Mattias Ragert, presschef vid Skolverket.

Under en presskonferens under måndagen fick Folkhälsomyndigheten frågor om ett eventuellt förbud mot studentavslutningar i landets kommuner.

– Där har vi ett allmänt råd, en vädjan till alla att inte gå på större tillställningar just nu, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet