Socialen behöver mycket mer pengar än vad man får idag för att ställa om till att förebygga rekrytering till kriminella gäng, menar SKR:s Åsa Furén-Thulin. Foto: SVT samt Henrik Montgomery/T

SKR om gängvåldet: Regeringen måste satsa på socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsterna vill att man miljardsatsar på dem för att bryta ungas rekrytering till gängkriminalitet. Det menar Sveriges kommuner och regioner, som vill se nationella satsningar för att bryta rekrytering till gängvåldet.

– Det finns ingen annan väg att gå, jag hoppas att regeringen och övriga partier går ihop och skapar en strategi för att motverka att fler kommer in i gängkriminalitet, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef på SKR.

Om kommunernas socialtjänster ska jobba förebyggande och närmare barn som riskerar att rekryteras till gängkriminalitet måste det skjutas till miljarder. Det är budskapet från SKR efter det att rikspolischefen Anders Thornberg i veckan krävde kraftsamling från andra aktörer än polisen när han medverkade i P1-morgon.

– Det här är något som regeringen behöver vara med och bekosta, ska vi göra det här måste det skjutas till pengar i miljardklassen, på samma sätt som regeringen satsar på polisen, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef för socialtjänst på SKR.

Nationellt avhopparprogram

SKR ser behov av flera stora förändringar som inte finns med i regeringens översyn av socialtjänstlagen. Bland annat hur information delas mellan myndigheter. I dag finns informationsutbyte mellan socialtjänst och polis, men inte mellan skola och socialtjänst samt regionerna.

– Då är det väldigt svårt att fånga de här barnen som är på väg in i brottsaktivitet. Här behöver vi ha gemensamma planer med skola och polis, alla huvudmän behöver hjälpas åt för att ha en gemensam plan för de här barnen, säger Furén-Thulin.

SKR vill också att man ska kunna genomföra tidiga riktade insatser utan att det krävs en utredning först. Ytterligare en viktig prioritet är ett nationellt avhopparprogram.

– Det är väldigt viktigt att vi får en lagstiftning och finansiering kring ett nationellt avhopparprogram. I dag kan vi jobba med brottsoffer men här handlar det om personer som både är brottsoffer och förebrytare, säger Åsa Furén-Thulin.

Långvariga satsningar

SKR är inte främmande för en nationell polisiär händelse men det viktigaste är långsiktiga satsningar. I Rinkby/Tensta som räknas som särskilt utsatt område av polisen vill man precis som SKR se insatser som sträcker sig över många år och att det förebyggande arbetet med polisen fördjupas. Happy Hilmarsdotter Arenvall grundskolechef i Rinkeby/Kista medverkade i SVT:s Morgonstudion under onsdagen.

– Vi är inte poliser, vi kan inte stoppa skjutningar, men vi ska tillsammans med polisen jobba förebyggande. Jag skulle önska att de resurser som satsas på Järva måste få finnas där och inte bara på kort tid, vi behöver de här resurserna under flera år, säger Hilmarsdotter Arenvall.

Fakta

ste det skjutas till pengar i miljardklassen, på samma sätt som regeringen satsar på polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.