Enligt regeringen och Folkhälsomyndighetens prognos skulle 3,75 miljoner doser ha levererats till de svenska regionerna vid det här laget. En prognos som spruckit – och det med besked:
– Fram till sista februari kommer regionerna ha fått knappt 1,1 miljoner doser, alltså mindre än en tredjedel av prognosen. Situationen ser likadan ut i hela Europa, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Löfven: ”Problematiskt”
Efter att ha deltagit i Europeiska rådets toppmöte om vaccin sade statsminister Stefan Löfven att den svenska vaccinprognosen ligger fast, men utryckte ändå frustration över förseningarna:
– Det är problematiskt att vi inte har fått vaccindoserna vi hade planerat för.
Flera regioner är snart klara med fas 1, att ge vaccin till personer med hemtjänst eller på särskilda boenden samt personal inom vård och omsorg. Nu, när vaccineringen av de äldsta personerna i fas 2 skulle kunna börja, står extrainhyrd personal mer eller mindre sysslolös på grund av vaccinbrist.
Frustrerad allmänhet
Därtill har stora resurser lagts på att säkra de komplicerade kyltransporterna – som nu inte sker. Och ytterligare förseningar uppstår när vaccinleveranser ofta ställs in med kort varsel så att man måste lägga tid på att boka om patienter som redan fått en kallelse.
– Alla vi som jobbar med det här ser att förväntningarna från allmänheten är enorma. Det kommer hela tiden frågor och ifrågasättanden, men det är tillgången på vaccin som avgör. Vi gör vårt bästa, säger Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare i Region Örebro.
SKR menar att Sverige byggt upp en samlad kapacitet att dela ut 1,2 miljoner stick i veckan – om bara leveranserna löpte på. Men enligt vaccintillverkarna dröjer det till maj och kanske ända in i juni innan de nya tilläggsleveranserna kommer till landet.
Ger inte upp målet
– Det är glädjande att vi får fler doser, men det vore bättre om vi fick dem tidigare, säger Emma Spak
SKR har inte gett upp målet att hela Sveriges vuxna befolkning ska vara vaccinerad innan halvårskiftet. Allt hopp bygger dock på att tillgången på doser omedelbart kommer ikapp prognosen och att fler vaccinfabrikat blir godkända av EU:s myndigheter.
Tiden talar dock emot att målet uppnås, särskilt som de största vaccinleveranserna enligt tillverkarna kommer först i juni.
För exempelvis Astra Zenecas vaccin bör det gå 9-12 veckor mellan första och andra dosen. Det innebär att personer som får sin första dos i mitten av juni tidigast kan bli ”färdigvaccinerade” i början av september.