• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skrotat miljödepartement oroar före detta miljöministrarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att lägga ned miljödepartementet är fel. Det skriver elva före detta miljöministrar på DN Debatt.

”Oron är stor att nedläggningen av miljödepartementet är början på nedpriortering av miljöfrågorna”, skriver de före detta miljöministrarna.

Den nytillträdda regeringen har fattat beslut om att lägga ned miljödepartementet och i stället sammanföra klimatfrågorna med näringsfrågorna och behandla dem i ett och samma departementet: klimat- och näringslivsdepartementet.

Beslutet har skapat stor debatt och på onsdagen skriver elva före detta S, C- och MP-miljöministrar på DN Debatt att de anser att det är fel och att de är oroliga för att det ska leda till att miljöfrågorna prioriteras ner.

”Oron är stor att nedläggningen av miljödepartementet är början på en nedprioritering av miljöfrågorna, i ett läge då den nya regeringen saknar stöd i sitt riksdagsunderlag för en fortsatt kraftfull klimat- och miljöpolitik”, skriver de före detta miljöministrarna.

De skriver att klimathotet ökar och att klimat- och miljöfrågor ”aldrig tidigare i historien krävt större politiskt ledarskap än i dag”.

”En regeringschef som menar allvar med sina klimat- och miljöambitioner måste ge sina ansvariga ministrar bästa möjliga förutsättningar att utveckla och driva sina frågor med kraft. Ett eget departement där klimat och miljö står i fokus har här en avgörande betydelse”, skriver de vidare.

De uppmanar regeringen att ”tänka om och visa att miljöfrågorna fortfarande prioriteras så högt som det faktiskt förtjänar”.

”Superdepartement”

KD-ledaren Ebba Busch, energi- och näringsminister, är chef för det nya klimat- och näringslivsdepartementet och försäkrar att den nya regeringen ska fortsätta hålla fast vid ”Sveriges högst ställda klimatmål”.

– Jag ser att Sverige skulle kunna återt sin position som banbrytande vad gäller omställning om vi ger ännu bättre förutsättningar till näringslivet och krokar arm mellan klimat och näringsliv. Det är anledningen till att vi gör det här superdepartementet där vi gifter ihop kompetenserna, säger hon.

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom i Uppsala protesterade i förra veckan mot nedläggningsbeslutet. Se protestaktionen i klippet nedan.

Fakta: De har skrivit debattartikeln

Birgitta Dahl (S), miljö- och energiminister 1986–1990, miljöminister 1990–1991

Olof Johansson (C), miljöminister och minister för nordiskt samarbete 1991–1994

Görel Thurdin (C), miljö- och naturresursminister 1994

Lena Sommestad (S), miljöminister 2002–2006

Andreas Carlgren (C), miljöminister 2006–2011

Lena Ek (C), miljöminister 2011–2014

Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister 2014–2016

Karolina Skog (MP), miljöminister 2016–2019

Isabella Lövin (MP), klimat- och miljöminister 2019–2021

Per Bolund (MP), klimat- och miljöminister 2021

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister 2021–2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.