David Mjureke, senior rådgivare i klimat- och energifrågor på Världsnaturfonden WWF, tror inte att ny kärnkraft löser klimatomställningen. Foto: TT/WWF

Klimat- och energiexperten: Kärnkraft är inte lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens plan att låta kärnkraften driva klimatomställningen är inte lösningen, enligt klimat- och energiexperten David Mjureke.

– Vi behöver minska utsläppen och ställa om här och nu, säger han.

Regeringen har fått skarp kritik för sin klimat- och miljöpolitik. Naturvårdsverket har varnat för att Sverige troligen kommer att missa sina klimatmål. Naturskyddsföreningen kallar nedläggningen av miljödepartementet för en ”allvarlig signal om nedprioritering av miljöpolitiken”.

Men regeringen vidhåller att klimatmålen kvarstår och att ”vägen dit går genom elektrifiering”, som den nuvarande energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) tidigare uttryckt det. Den nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) uppger för SVT att regeringen vill ta ett krafttag kring miljöpolitiken.

– Vi ser att kärnkraften och energipolitiken är alldeles vitala i den här omställningen.

”Måste kunna skala upp nu”

Samtidigt kräver energijätten Fortum breda överenskommelser politiska för att investera i kärnkraft.

– Man måste hitta något sätt att nå långsiktighet. Du kan inte investera i kärnkraft om politiken ändras vart fjärde år, säger kommunikationschefen Per-Oscar Hedman till TT.

David Mjureke, senior rådgivare i klimat- och energifrågor på Världsnaturfonden WWF, tror inte att ny kärnkraft är lösningen. Han understryker att sådan kan vara på plats först om kanske tio år.

– De stora industriinvesteringarna som behövs för att kraftigt minska utsläppen, och som kräver väldigt mycket el, ska till stor del ske innan dess. Samma sak med transportsektorns elektrifiering, den sker nu och behöver påskyndas – den kan inte vänta, säger han och fortsätter:

– Därför måste vi satsa på energislag som kan skala upp här och nu. Där ser vi att det är vindkraften och förnybar energi som kan skala upp snabbast.

”Oroande tecken”

Enligt honom behöver man vidta flera olika simultana åtgärder i energisystemet.

– Vi måste öka elproduktionen. Vi måste bygga ut och modernisera elnätet, som i dag ofta är en flaskhals för stora investeringar som behövs för att klara omställningen. Vi måste också öka energilagringskapaciteten och efterfrågeflexibiliteten i elnäten.

Precis som Naturskyddsföreningen och Annika Strandhäll är Mjureke kritisk till nedläggningen av miljödepartementet.

– Sverige ska vara ett land som ligger i framkant på klimat- och miljöområdet, ett land som driver på utvecklingen internationellt och som genomför ambitiösa åtgärder på hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.