Moderaterna, som presenterade sin budgetmotion i dag, går längst av allianspartierna både när det gäller sänkta skatter och besparingar på bidrag och sociala ersättningar. Men faktum är att det finns en samstämmighet inom Alliansen kring stora delar av den ekonomiska politiken.
Allianspartierna är överens om att skatterna ska sänkas även om partierna har olika idéer om hur det ska gå till. Moderaterna till exempel talar helst om ett nytt jobbskatteavdrag för löntagare, medan Kristdemokraterna prioriterar sänkt skatt för pensionärer.
Alliansen överens
Alliansen är också överens om att minska bidrag och sociala ersättningar för att den vägen öka drivkrafterna att söka arbete. Också här går Moderaterna längst. Partiet talar om sänkta bidrag och sociala ersättningar på drygt 13 miljarder kronor.
Bland annat vill partiet ha ett bidragstak, det vill säga en maxgräns för hur mycket som kan utgå till ett enskilt hushåll. Allianspartierna vill också spara pengar på arbetsmarknadspolitiken samt lägga ner Arbetsförmedlingen.
Staten ska visserligen ha ett fortsatt ansvar för arbetsmarknadspolitiken, men fristående privata aktörer ska kunna sköta själva förmedlingen av arbeten.
Ny anställningsform
Samtidigt vill Alliansen införa en ny anställningsform, inträdesjobb, som ger 70 procent av lönen upp till 21 000 kronor i månaden. Den här typen av jobb ska kunna gå till unga eller nyanlända med låg utbildning.
Utöver detta är Alliansen överens om att tredubbla Rut-avdraget till 75 000 kronor. Ett argument från Alliansen är att det är ett effektivt sätt för utrikesfödda att få in en fot på arbetsmarknaden.
Det här är de stora skillnaderna gentemot den ekonomiska politik som regeringen presenterat. På många områden finns dock likheter mellan regeringens och oppositionens politik.
Båda vill till exempel ha 10 000 fler anställda inom polisen. Men flera allianspartier liksom Sverigedemokraterna driver samtidigt linjen att polislönerna måste höjas.
Sjukvård i fokus
Även sjukvården är i fokus för samtliga partier. En förklaring är de växande köerna. Regeringen har lovat fortsatta satsningar på sjukvården och 14 000 fler anställda inom välfärden de kommande åren. Samtidigt har 10 miljarder kronor skjutits till landets kommuner.
I dag bekräftade Moderaterna att också de står bakom de 10 miljarderna till kommunerna. En viktigt orsak är att partiet vill undvika anklagelser om att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden. Sannolikt blir dock ändå skatter kontra välfärd en viktig fråga i den kommande valrörelsen.
I Moderaternas budgetmotion finns bland annat ett jobbskatteavdrag på 22 miljarder kronor, vilket Socialdemokraterna lär kritisera hårt inför valet.
Väljarnas frågor lyfts
Vårmotionerna följer till stor del de frågor som väljarna anser vara viktiga. Det handlar alltså mycket om sjukvård, polis och integration. Men partierna tar också chansen att lyfta fram sina egna hjärtefrågor.
Kristdemokraterna vill satsa flera miljarder kronor på utbyggd hemsjukvård för äldre, medan Liberalerna vill göra stora satsningar på skolan och lärararna. Centerpartiet föreslår breddad kemikalieskatt och ett forskningsprogram för grönt flyg.
Alliansens huvudproblem är inte oenighet kring den ekonomiska politiken. I stället är den splittrande frågan invandrings- och flyktingpolitiken.
M närmar sig SD
Moderaterna har närmat sig Sverigedemokraterna medan Centerpartiet ligger närmare Miljöpartiet. Utsikterna att före valet komma överens om en gemensam migrationspolitik inom Alliansen får anses vara starkt begränsade.
Sverigedemokraterna har under den här mandatperioden närmat sig Alliansen i flera frågor, även om partiet har en helt egen politik på andra områden. Bland annat säger SD nej till höjd pensionsålder. I sin budgetmotion idag vill partiet i stället göra det mer lönsamt för äldre att fortsätta arbeta, samtidigt som lägsta pensionsålder hålls oförändrad.
Precis som övriga partier vill Sverigedemokraterna också genomföra betydande satsningar på såväl polisen som sjukvården. Till skillnad från de andra partierna föreslår partiet också stora besparingar på flyktingmottagandet.
Här vill partiet spara över 21 miljarder kronor bland annat genom att dra in olika former av ersättningar till enskilda och till kommuner.
SD:s agerande öppen fråga
Även om Sverigedemokraterna alltså närmat sig Alliansen inte minst i synen på den ekonomiska politiken finns alltså fortfarande betydande skillnader bland annat när det gäller migration och integration.
Oavsett vem som får regeringsmakten efter valet i höst lär det alltså vara en öppen fråga hur Sverigedemokraterna kommer att agera. Slutligt besked om det lär komma först efter valet.