SVT startade sin valbevakning redan i början av året. Målet för oss är att vara nära publiken, lyssna på människors erfarenheter och synpunkter och ta deras frågor vidare till politikerna. Vi ska ge många perspektiv och spegla hela Sverige.
En valrörelse väcker frågor och diskussioner. Vi försöker svara så mycket som möjligt på dom synpunkter som kommer till oss. Dessutom publicerar vi regelbundet på svt.se/nyhetsbloggen beskrivningar av våra arbetsmetoder, varför vi har valt olika ämnen och gäster t ex, samt motiveringar bakom utgivarbeslut. Vi vill vara transparenta och öppna med hur vi jobbar.
Specialprogram inför valet
Som vanligt gör vi stora satsningar på svt.se där vi granskar väljarnas viktigaste frågor. Men vi har också en rad specialprogram inför valet som t ex utfrågningar av partiledarna, duell mellan statsministerkandidaterna och en slutdebatt.
En fråga som nästan alltid kommer upp inför specialprogrammen är vilka partier som får medverka. Där har vi en tydlig policy; i partiledarutfrågningarna och slutdebatten medverkar bara de partier som sitter i riksdagen enligt 2014 års valresultat, så blir det även i år. Skälet är att programmen till stor del är ansvarsutkrävande för den politik som förts under mandatperioden.
Men SVT tar självklart alltid ett stort ansvar för att både granska och beskriva fler partier än de som sitter i riksdagen. Förutsättningen är att granskningen är journalistiskt motiverad och har aktualitet.
Uppdatering 12/6 ang SVT:s sändningar från Järvaveckan:
Vi har fått frågan om varför vi inte sänder Gita Nabavis tal under Järvaveckan. Vi betraktar våra sändningar av partiledartalen därifrån som en del av vårt valutbud och följer därför principen om att sända talen från de partier som sitter i riksdagen idag. Vi nyhetsbevakar många partier och perspektiv inför valet och på det sättet tar vi vårt demokratiska ansvar gentemot medborgarna. Men när det gäller de specifika valprogrammen behöver vi sätta en gräns någonstans och den policyn ser likadan ut för alla partier.
Vi kommer inom ramen för vårt valutbud att sända flera lokala debatter. Där kommer partier som sitter i de lokala församlingarna att kunna medverka.
SVT:s valkompasser
När det gäller våra valkompasser har vi i år valt att endast ta med partier som, sedan valet 2014, är representerade i respektive församling. Förra valet hade vi även med ett mindre parti i valkompassen till riksdagsvalet, men i år blir det inte så, vilket väckt en del frågor.
Skälet till förändringen är att vi gör en ännu större satsning i år och även erbjuder 290 olika valkompasser för landsting och kommuner. I och med detta är vi tvungna att sätta en gräns för antal partier som medverkar i våra kompasser.
Men flera partier som idag är utanför riksdagen sitter i kommuner och landsting och har därmed en god möjlighet att i de lokala kompasserna beskriva och synliggöra sin politik.
Spridning av SVT:s material
Så här under ett valår blir mycket av vårt material intressant för olika grupper. Det finns många aktörer som vill klippa och klistra i publicerat SVTmaterial för att sen lägga ut det på sina egna sajter.
Det är SVT som har upphovsrätten till våra sändningar, därför är det inte tillåtet för politiska partier (eller någon annan) att sprida klipp de inte har upphovsrätten till i egna syften. SVT vill gärna att publiken pratar om vårt innehåll och tar del av vårt utbud, så vi är självklart glada om länkar till SVT Play sprids.
Däremot får andra inte publicera programinnehåll som SVT (eller andra, vilket kan vara fallet för stillbilder och musik) äger rättigheterna till. Några sätt att länka till SVT:s programinnehåll, som vi uppmanar till:
- Länk till hela program
- Länk till valfri tidpunkt i program (funktionaliteten finns under SVT Play:s dela-knappar)
- Länk till klipp på SVT Play
- Inbäddning av klipp från SVT Play (sådan sk djuplänkning kan göras från klipp på SVT Play)
När det gäller våra valprogram (särskilda titlar) gör vi ett undantag och låter de partier som deltar använda ett rakt klipp på max 60 sekunder per program, förutsatt att de samtidigt länkar till programmet i SVT Play.
Som sagt – valrörelsen är igång.
Följ gärna vår bevakning i TV, på svt.se eller i sociala medier. Och dela
gärna era synpunkter med oss på svt.se/special/dinrost-jobben.