Att fira valborg som en student tar på krafterna – SVT:s reporter förklarar. Foto: SVT arkiv, Torbjörn Averås Skorup/SVT

Skvalborg, kvalborg, valborg och finalborg – så firar studenterna

Uppdaterad
Publicerad

Sista dagen i april välkomnar i princip hela Sverige våren genom att fira valborg med sång och tända eldar. Om du däremot besöker till exempel Uppsala eller Lund som båda är städer rika på studenter kommer du få en helt annan upplevelse.

Traditionen med valborg sträcker sig långt bak i tiden och grundar sig på en historia om en kvinna som hette Valborg och levde på 700-talet. I Sverige har traditionen att tända eldar varit för att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter.

Den traditionen ser man inte mycket av i varken Uppsala eller Lund. Här har valborg blivit ett fyra dagar långt kalas där varje dag har ett eget namn. Det börjar med skvalborg och avslutas med finalborg.

SVT:s reporter Torbjörn Averås Skorup har försökt sammanfatta de olika dagarnas aktiviteter och funktioner i klippet ovan. Mycket nöje!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.