Foto: SVT

”Slå ihop kommuner för att rädda glesbygden”

Uppdaterad
Publicerad

En ordentlig kommunreform för att frigöra resurser, det är receptet för glesbygden säger Nina Larsson partisekreterare hos Folkpartiet. Hon får medhåll från kommunalrådet i Umeå.

I Sverige finns i dag 290 kommuner men många har en stor utflyttning. Rapport har tagit fram siffror som visar att i de 25 kommuner med störst avflyttning har mer än hälften av befolkningen försvunnit sedan 1950. Sämre befolkningsunderlag ger sämre ekonomi och nu menar flera att många kommuner har så dålig ekonomi att man måste slå ihop sig med andra mindre kommuner för att klara den kommunala uppdraget.

Nina Larsson är en av flera som lämnat in motioner i frågan.

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

– Genom att slå ihop kommuner kan man få stordriftsfördelar, det är viktigt att alla i Sverige får samma kommunala service.

Lennart Holmlund (S) kommunalråd i Umeå anser också att en kommunreform måste genomföras och pekar på hur andra nordiska länder gjort.

Motstånd i kommunledningar  

– Titta på Finland, där menar man en kommun måste ha minst 25.000-30.000 invånare, och Danmark hade 270 kommuner fram till 2007 då man genomförde en stor sammanslagningsreform och i dag är bara 98.

Lennart Holmlund säger vidare att det kan finnas ett motstånd mot en sån reform, men inte hos befolkningen utan i kommunledningarna.

I Åsele kommun bor i dag 2.900 personer, 1950 var det 7.600. De senaste två åren har kommunen gått back med 12 miljoner och man tvingas göra stora nedskärningar i skola vård och omsorg för att klara ekonomin och här föreslår även dom ansvariga i kommunen att man bör slå ihop sig med andra.

– Jag tror vi måste slå ihop oss med Dorotea och Wilhelmina, då blir vi 12.000 invånare, och görs inget kommer vi få det besvärligt, säger Tommy Danielsson ordförande i kommunfullmäktige i Åsele.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

Mer i ämnet