Satellitbild av tre atomdrivna ubåtar med kapacitet för kärnvapen i marinbasen i Severodvinsk 75 mil från Haparanda. Ubåten av Oscar-klass (vänster) har robotluckorna öppna. Två Akula ubåtar syns till höger. Foto: Google Earth 18 augusti 2019

Slutgiltig analys: Utsläppen efter ryska atomolyckan nådde inte Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det har inte uppmätts förhöjda nivåer av radioaktiva ämnen i Sverige och Finland efter explosionen i augusti nära en testanläggning för kärnvapen i nordvästra Ryssland.

– Eventuellt utsläpp gick söderut och österut, säger Jonas Boson på Strålsäkerhetsmyndigheten efter en slutgiltig analys.

Strålningsnivåerna steg kraftigt i staden Severodvinsk med närmare 200 000 invånare efter explosionen som ska ha inträffat den 8 augusti.

Enligt Rysslands väderinstitut registrerades strålningsnivåer på mellan fyra och sexton gånger det normala, uppgav den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

”Gick söderut och österut”

Mindre än en vecka senare uppgav svenska Strålsäkerhetsmyndigheten att de preliminära mätresultaten visade att det inte förekom förhöjda nivåer av radioaktiva ämnen i Sverige. Den bedömningen gör myndigheten även i sin slutgiltiga analys.

– De spridningsberäkningar vi gjort visar att ett eventuellt utsläpp från händelsen huvudsakligen gick söderut och österut, och berörde alltså inte Sverige, säger Jonas Boson som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Om någon del av utsläppet träffade Sverige så skulle det i så fall ha skett under veckan efter händelsen.

Provtagningarna i Sverige har genomförts av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Mätningarna gjordes vid FOI:s mätstationer i Gävle, Kiruna, Ljungbyhed, Stockholm, Umeå och Visby.

– Luftfiltermätningarna är mycket känsliga och kan upptäcka extremt låga nivåer av radioaktiva ämnen i luften. Det finns ingen risk att vi skulle missa ett utsläpp med konsekvenser för Sverige, säger Jonas Boson.

Bostäder i Njonoksa nära ryska statens marina testanläggning där forskare arbetar med att utveckla kärnvapenrobotar. Foto: AP/Sergei Yakovlev 7 oktober 2018

Kärnvapen

Enligt ryska uppgifter dödades sju personer till följd av olyckan – både militärer och toppforskare.

Forskarna arbetade på statliga Rosatom som ansvarar för allt som har med kärnteknik att göra. Utöver kärnkraftverk så ansvarar Rosatom också för att ta fram kärnstridsspetsar åt Rysslands försvarsministerium.

Branden och den efterföljande explosionen inträffade när man testade en robot på en havsbaserad plattform, rapporterade Tass några dagar efter olyckan.

Amerikanska uppgifter har senare gjort gällande att explosionen inträffade när en atomdriven robot skulle bärgas från havsbotten efter en testskjutning i Barents hav över ett år tidigare.

FOI:s expert Fredrik Westerlund har tidigare sagt till SVT att uppgifterna är för knapphändiga för att kunna säga något om orsaken till olyckan.

260 mätstationer i Finland

Den finska strålsäkerhetsmyndigheten Stuk redovisar dagligen mätningar av radioaktivitet vid omkring 260 mätstationer. Stuk har analyserat radioaktiva ämnen i utomhusluften då det ”skulle ha varit teoretiskt möjligt att radioaktiva ämnen skulle ha kommit till Finland efter olyckan”.

– Ingenting onormalt observerades i mätningar. Enligt resultaten har inget radioaktivt material från olyckan kommit in i Finland, uppger Risto Isaksson på finska Strålsäkerhetsmyndigheten Stuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.