Svarar båda parter ja hinner de komma överens om ett nytt avtal på industriområdet innan det gamla kollektivavtalet löper ut vid midnatt. Svarar de nej råder från midnatt inte längre fredsplikt och de har möjlighet att varsla om stridsåtgärder. Men en möjlighet är också att förhandlingarna fortsätter.
Sedan 20 år har löneökningarna i den konkurrensutsatta exportindustrin varit normerande för avtalen på hela arbetsmarknaden. Det har kallats ”märket” och i regel har fack och arbetsgivare hållit sig inom den ramen.
Bud avvisades av facken
De fem fackförbunden inom industrin, IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges ingenjörer, har krävt ettårsavtal och löneökningar på 2,8 procent. Arbetsgivarna bjöd i måndags 3,3 procent fördelat på två år plus förbättrad delpension. Det budet avvisades av facken ”med skärpa”, de ansåg att löneökningarna var för låga.
Många andra avtal löper också ut vid midnatt, det handlar till exempel om handeln och byggbranchen.
I den här avtalsrörelsen håller dock inte LO-förbunden ihop om gemensamma avtalskrav. Fackförbund utanför industriförhandlingarna, till exempel Kommunal och Byggnads, har begärt högre löneökningar, 3,2 procent eller mer.
Varslade om strejk
I går varslade också Byggnads om strejk med början den 12 april, bland annat för att få behålla möjligheten att styra över om det ska vara ackordslöner eller ej på byggarbetsplatserna. Också Målareförbundet har tidigare varslat om strejk. Och flera andra fackförbund har varnat för öppen konflikt till stöd för egna särkrav. Av detta skäl är arbetsgivare och fack inom industrin pressade att komma fram till en uppgörelse inom en snar framtid.