SMHI larmar om värme – i 32 av 40 områden

Uppdaterad
Publicerad

SMHI larmar om höga temperaturer i 32 av landets 40 väderdistrikt – med temperaturer på runt 30 grader. Kardiologen Petter Ljungman ger råd om hur du undviker solsting, värmeslag och cirkulatorisk kollaps.

En riktig sommarvärme är att vänta i stora delar av landet de närmaste dagarna – och SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i majoriteten av Sveriges varningsdistrikt.

– Det gör man om det är en maximal dygnstemperatur på minst 26 grader tre dagar i rad, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Syftet med varningen är att värme som håller i sig över tid kan innebära en ökad påfrestning för framför allt riskgrupper.

Inte vana i Sverige

Petter Ljungman, hjärtspecialist och forskare inom miljömedicin, menar att vi i Sverige ofta inte har samma vana som i till exempel Sydeuropa att möta värmen.

– Det gör att vi anpassar vårt beteende på lite olika sätt. Vi vill gärna ut i värmen medan man i södra Europa kanske undviker solens starkaste timmar, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Vill det sig illa kan det resultera i negativa konsekvenser för måendet.

– Om kroppen slutar att kunna reglera värmen kan man få solsting eller värmeslag. I värsta fall kan det leda till cirkulatorisk kollaps. Det innebär att man tappar cirkulationen helt, men det är ovanligt.

Drick mycket

För att kroppen ska kunna hantera värmen är det viktigt att få i sig tillräckligt med vätska.

– Normalt sett behöver man dricka en och en halv till två liter vätska per dag. Om det är väldigt varmt och man svettas mycket behöver man mer, säger Petter Ljungman.

Vad ska man göra om man får solsting?

– Generellt handlar det om att svalka sig och skapa en sval miljö runtomkring sig. Till exempel duscha kallt, dricka vatten, sätta på sig en kall handduk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.