I till exempel region Jämtland-Härjedalen rapporterar länsstyrelsen att läget markant har försämrats sedan föregående vecka.
– Det finns nu en konstaterad samhällssmitta i flera kommuner, framför allt bland skolbarn, ungdomar, hemtjänst samt i personalen på flera avdelningar på sjukhuset, skriver de.
Även i region Uppsala har läget förvärrats. Där konstateras en snabbt stigande spridning de senaste två veckorna. Av de som testas är nu i snitt 7,5 procent smittade, jämfört med tidigare 1 – 2%.
Sjukfrånvaro inom skola och vård
I flera kommuner har spridningen också påverkat samhället med hög sjukfrånvaro inom viktiga verksamheter, så som skola, vård och hemtjänst.
Totalt sett är antalet inlagda patienter med covid-19 fortfarande få, men de ökar.
– Antalet inneliggande patienter inom sjukvården är i stigande. En kommun rapporterar om en mindre klustersmitta inom hemtjänsten och en annan kommun rapporterar om bekräftad smitta hos personal i vård och omsorg, skriver Länsstyrelsen i Uppsala.
Stabsläge på sjukhusen
På flera ställen ökar nu också sjukvården sin beredskap för att ta emot fler smittade. I Stockholm har Norrtälje sjukhus gått upp i stabsläge och i Blekinge har sjukvården gått upp i regional särskild sjukvårdsledning.
Det kommer också rapporter om att allt fler struntar i rådande rekommendationer. I Gävleborg konstaterar man att det gäller alla åldersgrupper, men främst bland ungdomar.
– Det finns risk för att pandemin normaliseras ju längre tiden går vilket kan få till följd att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte efterlevs, konstaterar länsstyrelserna i sin samlade bedömning.
Så är utvecklingen i din region:
Stockholm: Fortsatt en ökad smittspridning i regionen under v 41. 5 procent positiva provsvar. Med anledning av flera nya fall och en hög sjukfrånvaro meddelar Norrtälje Sjukhus den 8 oktober att de går upp i stabsläge.
Västerbotten: Fortsatt ökad smittspridning i länet, antalet bekräftade fall per dygn har minskat sedan föregående vecka.
Södermanland: Andelen positiva provsvar har ökat sedan ett par veckor nu. Detta har dock inte påverkan antalet som vårdas på sjukhus.
Östergötland: Antalet bekräftade fall fortsätter öka.
Västernorrland: Fortsatt ökat antal smittade. 3 av 7 kommuner rapporterar måttlig påverkan, 4 kommuner ingen påverkan.
Blekinge: Stor ökning av antal smittade senaste veckorna. Region Blekinge i normalläge men har återupptaget regional särskild sjukvårdsledning. Kommuner rapporterar åter om smittade i deras verksamheter.
Jönköping: Andelen positiva fall i relation till antalet testade har ökat. Antalet sjukhusvårdade har ökat från sex till tolv.
Värmland: Flera rapporter om ökad smittspridning, om än måttlig i flera kommuner.
Norrbotten: Ökande smittspridning. Den generella efterlevnaden är sämre än tidigare.
Skåne: Smittspridningen i Skåne har fortsatt att öka. Tre olika särskild boende med smittspridning med totalt 12 st boende. Fortsatt trängsel i kollektivtrafiken. Brist på personal och framförallt sjuksköterskor rapporteras från flera kommuner.
Örebro: Fortsatt mycket prover och ökning i andel och totalantal positiva.
Gävleborg: Antalet positiva prov ökar i länet. Antalet misstänkt smittade i äldreomsorgen har dubblerats från vecka 39.
Halland: Ökningen av antalet smittade har avstannat.
Jämtland: Markant ökning av antalet smittade. Det finns nu en konstaterad samhällssmitta i flera kommuner. Ökad sjukfrånvaro bland personal rapporteras från flera kommuner.
Dalarna: Långsamt ökande smittspridning i Dalarna. Regionen ser en svagt uppåtgående trend för inneliggande på vårdavdelningar.
Västmanland: Fortsatt hög smittspridning. Läget inom sjukvården är dock lugnt med 8 inneliggande. Flera av länets kommuner rapporterar konstaterad smitta hos personal, brukare och elever inom flera verksamheter.
Uppsala: Snabbt stigande smittspridning de senaste två veckorna. Antal inlagda på sjukhus ökar.
Gotland: Ökad smittspridning, flera fall av klustersmitta.
Västra Götaland: Ingen information om ökad smitta i Länsstyrelsens rapport.
Kronoberg: Regionen ser en viss ökning av smittspridning.
Kalmar: Antalet bekräftade fall i länet är fortsatt lågt men nu ses tecken till ökning.
Källa: Länsstyrelsernas veckorapporter (13 oktober)