Myndigheten befarar att en hög andel av befolkningen kommer att smittas av covid-19 inom kort.
– Vi har en mycket hög smittspridning. En stor del av befolkningen riskeras att smittas de närmaste veckorna, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, på torsdagens presskonferens.
– Det finns också en stor utmaning i bemanningen av sjukvården och äldreomsorgen, det är en stor frånvaro av folk som är sjuka eller vårdar barn hemma, säger Björkholm.
Planen är att man från 9 februari ska börja lätta på de rådande restriktionerna.
– Då är läget förhoppningsvis bättre och har stabiliserat sig, säger Björkholm.
Ingen vaccinrekommendation till barn under 12
Efterlevnaden att bära munskydd i kollektivtrafiken är för låg menar FHM som påminner om att det fortsatt är viktigt att bära munskydd i utrymmen där det inte går att hålla avstånd till andra.
Myndigheten har beslutat att inte rekommendera allmän vaccination för barn i åldersgruppen 5 till 11 år.
- Det är viktigt att nyttan överväger, vi ser inte att den gör det. Riskerna är snarare lägre för barn med omikronvarianten, säger Britta Björkholm.
Ansträngt på sjukhusen
Under torsdagen är 1 866 personer inlagda på vanliga vårdavdelningar och 101 personer är inlagda på iva meddelar Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.
– Det är ungefär på den nivå vi låg på i våras när vi inte hade vaccinerat befolkningen ännu. Det är en hög nivå vi ligger på och det är ett ansträngt läge på sjukhusen, säger hon.
Även inom kommunerna, på särskilt boende och inom hemtjänsten, är det en snabb smittspridning. I dagsläget är det 1 496 personer på särskilt boende som är smittade, bland personer som har hemtjänst är siffran 1 035 covidsmittade.
Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har lättnader i karantänsreglerna för vissa nyckelgrupper hjälpt till något med att lätta på det ansträngda personalläget.