Smittskyddsläkare oroliga inför lyfta restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av regionernas ansvariga smittskyddsläkare är oroliga inför de lättade coronarestriktionerna den 29 september. Det framgår av en enkät som SVT Nyheter har gjort. Att ovaccinerade inte kommer att hålla avstånd och att smittan kommer öka är några av orosmolnen.

På onsdag kommer det mesta återgå till det normala i Sverige. Till exempel kan upp till trettiotusen sitta i publiken under derbyt mellan AIK och Djurgården i helgen då deltagartaket tas bort. Alla begränsningar för caféer och restauranger tas också  bort, liksom Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån.

I en enkät som SVT Nyheter skickat till regionernas smittskyddsläkare och som 18 av 21 svarat på tycker en majoritet, 12 av 18, att det är en bra idé att lyfta restriktionerna den 29 september.

Samtidigt är lika många oroliga över vilka konsekvenser som de hävda restriktionerna kan få.

Ser risker för allmän smittspridning

– Vi har fortfarande ganska många som inte är fullvaccinerade, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i region Blekinge. Vi har inte kommit igång med att vaccinera barnen och vi har inget beslut på att ge våra äldre en tredje dos, så det finns en risk med en allmän smittspridning i samhället.

– Vi är förstås oroliga över vart smittspridningen är på väg och hur stort genomslag de släppta restriktionerna ska få, säger region Uppsalas smittskyddsläkare Johan Nöjd.

”Hade velat vänta några veckor”

Flera smittskyddsläkare ifrågasätter också tidpunkten för de släppta restriktionerna.

”Jag hade gärna sett att de varit kvar några veckor till för att se att smittspridningen stadigt minskar och att fler hinner vaccinera sig”, skriver Västra Götalands smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

”Det är alltid svårt att välja en lämplig tidpunkt men vi kanske hade velat vänta några veckor till för att ännu fler skulle vara fullvaccinerade”, skriver Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Hallengren: Kan inte säga oron är obefogad

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten gör den höga vaccinationstäckningen att restriktionerna kan tas bort.

– Jag kan inte säga att det inte är befogat att känna oro, säger socialminister Lena Hallengren (S). Men det är inte motiverat att ha kvar deltagartak i allmänna sammankomster när den absoluta majoriteten är vaccinerade.

Läkare vill se vaccinpasskrav

Just nu är det inte heller aktuellt med några andra åtgärder än allmänna råd för de som inte är vaccinerade. Men i SVT Nyheters enkät säger flera smittskyddsläkare att de den 29 september hade velat se krav på vaccinpass för att komma in på till exempel större evenemang.

Flera säger också att de hade velat se krav på vaccination för de som arbetar nära de äldre.

FAKTA: Smittskyddsläkarna om lättade restriktioner

SVT Nyheter har frågat de ansvariga smittskyddsläkarna i de 21 regionerna.  Av de 18 smittskyddsläkare som har svarat säger: 

12 av 18 att det är en bra idé att släppa på restriktionerna den 29 september.

2 av 18 att det inte är en bra idé att släppa på restriktionerna den 29 september.

4 av 18 har valt att svara varken ja eller nej.

OM KONSEKVENSER

10 av 18 smittskyddsläkare är oroliga över vilka konsekvenser som de borttagna coronarestriktionerna kan få.

2 av 18 känner viss oro över vilka konsekvenser som de borttagna restriktionerna kan få.

6 av 18 är inte oroliga.

OM VACCIN

6 av 18 smittskyddsläkare tycker att det hade varit bra med krav på vaccinpass för att komma in på restauranger, konserter etc.

7 av 18 tycker att det hade varit bra med krav på att de som jobbar nära våra äldre är vaccinerade.

Trots att ha blivit tillfrågade flera gånger har Region Jönköping, Region Kronoberg och Region Skåne valt att inte svara på SVT Nyheters frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.