Johanna Engström i Stockholm, fick två märkliga brev med posten. Det var nämligen räkningar på sms-lån, men några lån, hade Johanna Engström, inte tagit.
-Jag blev väldigt förskräckt och förbannad när jag fick två räkningar på nästan 8.000 kronor.
Vet du hur det gått till?
-Nej, jag förstår inte det, trodde inte att det skulle vara möjligt att nån annan tar ett lån i mitt namn.
Hos Polisens bedrägerisamordning i Stockholm, så märker man av en stor ökning av smslåne-bedrägerier.
Att skydda sig är inte heller lätt, tyvärr räcker det ofta med personnummer och ett mobiltelefonnummer, för att ta ett sms-lån i någon annas namn.
Jan Olsson, utredare vid polisen säger till SVT:
-Att få tag på någons mobilnummer är enkelt. Det finns på Facebook eller i annonser man lägger ut på nätet. Där lägger man samtidigt ut namn. Sen tar bedragarna fram personens personnummer och ansöker om lån.
I vissa fall ordnar man även en falsk legitimation och köper en ny telefon på avbetalning i någon annans namn. Sen ansöker man om sms-lån från den telefonen.
Den enda trösten är att personen som tar lånet måste uppge ett konto där pengarna betalas ut. Det innebär att polisen alltid till slut får reda på vem som utfört bedrägeriet.
-Oftast så bryr de sig som utför de här bedrägerierna, inte om att de åker fast. De är unga yrkeskriminella och de får inte ett längre straff för ett ytterligare brott, säger Jan Olsson vid polisen.
Men det skapar ändå stora problem för den som utsätts för bedrägeriet. Har man outur så hamnar man i Kronofogdens register, innan man bevisat att man inte tagit lånet.
Hos polisen anser man att vissa av kreditgivarna borde skärpa sina rutinerna, till exempel att kontrollringa det nummer som ansökt om lånet.
Andreas Björklund
andreas.bjorklund@svt.se
Fakta: Bedrägerier
Bedrägerier är det det fjärde största brottsområdet i Sverige och antalet anmälningar ökar varje år.
Under 2007 så anmäldes 81.018 bedrägeri och förfalskningsbrott, samma siffra 2010, var 126.219, en ökning med drygt 55 procent på bara några år.
Antalet anmälda bedrägeri och förfalskningsbrott i Sverige.
• 2007: 81.018
• 2008: 111.197
• 2009: 120.434
• 2010: 126.219
Källa: BRÅ